Jste sice hlavně zpěvačka, ale vydala jste i několik knížek, mezi nimi kuchařky Zvěřinové hody a Pochoutky pro zdravé i nemocné. Co vás k tomu vedlo?

Kdysi mě oslovil ředitel dnes už neexistujícího drůbežářského podniku, jestli bych pro podnik nenapsala „drůbeží kuchařku“. Napsala jsem ji, byli spokojeni, o kuchařku byl zájem, a přicházely další nabídky. Když manžel (vedle Evy Pilarové na úvodní fotce – pozn. redakce) onemocněl – měl problém se slinivkou – nemohla jsem se dívat na ty dietní – s odpuštěním – blafy, které mu byly doporučeny, a vymyslela jsem dietní kuchařku pro nemocné labužníky. Celkem jsem napsala pět kuchařek a jednu společnou s manželem.

Je o vás známo, že si nejvíc pochutnáte na svíčkové, smaženém vepřovém řízku s bramborovým salátem či švestkových knedlících. Myslíte, že se o české kuchyni oprávněně traduje, že není příliš zdravá? Vždyť zrovna vy jste příkladem, že je tomu spíš naopak?

To, že naše kuchyně není zrovna zdravá a je těžká, slýchávám už léta. Vzhledem k mému vztahu k české kuchyni to považuji za pomluvu. Stačí pouze nepřejídat se a střídat těžší pokrmy s lehčími.

POD POKLIČKU JSME UŽ NAHLÉDLI TĚMTO SLAVNÝM LIDEM:

Máte přece jen nějakou radu, co by měly ženy „50 plus“ jíst a čeho by se měly vyvarovat?

Netroufám si radit, nejsem odborník, já sama se řídím tím, že jím, na co mám chuť. Ale pravda je, že se nepřejídám a obrazně se držím hesla našich předků: „Snídej sám, poobědvej s přáteli a večeři přenechej svým nepřátelům“.

Vy jste asi s váhou nikdy moc problém neměla, ale přesto – zkusila jste někdy nějakou dietu?

To víte, že jsem měla období, kdy byl s váhou problém. Dietu jsem ale nedržela, stačilo onemocnět a váha byla dole. To bych ovšem nikomu nepřála.

Při svých cestách světem jste ochutnala krokodýla, medvěda i chřestýše. Jaké jídlo byste ale nepozřela?

Děsí mě pouze koprová omáčka, a to už od dětských let. Nezachutnala mi ani po několika pokusech v dospělosti.

Mění se nějak v průběhu vašeho života chutě?

A víte, že ne? Pouze jsem poznala řadu jídel, která jsem dříve neznala, jako například čínskou kuchyni, mořské plody apod. V cizině ochutnávám místní speciality a pak se moc ráda vracím k té naší svíčkové, vepřové pečeni, kachničkám a řízečkům.

Jaká jídla vám nejvíc chutnala od maminky?

Kromě již zmiňovaných lahůdek mám moc ráda maminčiny tvarohové buchty, jablečné štrúdly, bábovky nebo ovocné knedlíky. Maminka si na exotiku nepotrpí, vaří českou kuchyni. Letos jí bude 98 let a je jasným důkazem toho, že česká kuchyně je skutečně zdravá!

Chválíte svého partnera, že vaří výborně. Je nějaký rozdíl v tom, když vaří muž, a když žena?

Řekla bych, že muž má větší fantazii, že je bezpochyby lepší. Ne nadarmo byli šéfkuchaři v palácích panovníků muži.

Chodíte rádi do restaurací? A podle čeho si je vybíráte?

V Praze chodíme do restaurací jen velmi zřídka, většinou na pozvání, a to nechávám na tom, kdo zve. A já, jsem-li na zájezdě, najím se nejblíže místu, kde se momentálně nacházím.

V půlce března vám Karel Gott pokřtil novou desku, která se jmenuje jednoduše – Pilarka 2013. Myslíte, že se při jejím poslouchání dá dobře vařit?

Když někdo umí dobře vařit, doufám, že mu to nepokazí ani poslech mého nového alba.

A co vy sama – pouštíte si u vaření nějakou muziku, nebo doma máte raději ticho?

Vařím opravdu jen sporadicky, je to na manželovi, ale když už, tak přitom poslouchám zpravodajský televizní kanál ČT 24.

Na závěr jsem paní Pilarovou poprosila o recept na její oblíbené jarní jídlo.

Jarní jehněčí

Potřebujeme:jehněčí kýtu, 4 housky, 4 vejce, 3 lžíce másla, ½ lžičky bílého mletého pepře, 250 g kuřecích jater, 2 lžíce jemně nasekaných kopřiv, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl, mléko

Jehněčí kýtu rozřízneme na 8 dílů a vložíme do pekáče. Osolíme, přidáme lžíci másla, podlijeme trochou vlažné vody, přikryjeme alobalem a za občasného podlévání vodou zhruba hodinku pečeme. Nakrájíme housky a namočíme do mléka. Jakmile změknou, silně je vymačkáme. V misce utřeme máslo se žloutky, přidáme vymačkanou housku, drobně nakrájená kuřecí játra, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, jemně nasekané kopřivy a smícháme. Z bílků ušlehaný tuhý sníh vmícháme do směsi, touto směsí kousky masa na pekáči přikryjeme a dozlatova zapečeme.

Jako příloha se hodí nové brambory vařené ve slupce.