Většina hlavních tržnic ve Francii se jmenuje Les Halles. O tom, jak to v nich vypadalo v jejich začátcích, nám poreferoval velký romanopisec Emil Zola v románu Břicho Paříže. Tržnice z litinových dílů se secesními ozdobičkami se tenkrát stavěly jako na běžícím pásu. Byl konec 19. století a podobné budovy byly výkvětem modernosti. Za sto let se ale ledacos změnilo a staré tržnice jedna za druhou mizí.

ČTĚTE TAKÉ:

Stoletá historie

Historie Lyonu se vždy šířila od kopce Fourvière, to je ten, na němž stojí známá bazilika, přes „poloostrov“, respektive soutok řek Rhony a Saony dál do krajiny. Stejným směrem se stěhovala i hlavní lyonská tržnice. Ta původní stála mezi dvěma řekami na náměstí des Cordeliers, aby se později přesunula do čtvrti zvané Part Dieu, která bývala tím „venkovem“. Tržnice byla otevřena na jaře roku 1859. Její stavba trvala pouhý rok. Čeština není ve svém vyjadřování úplně jednoznačná, ale můžeme připustit, že tržiště se mění v tržnici ve chvíli, kdy se obchodníci se svými stánky usadí natrvalo. Tržiště má samozřejmě daleko vyšší hygienické nároky, a ty se v průběhu desetiletí dost radikálně změnily. A k tomu je třeba připočítat potřeby parkování dodavatelů. Stará tržnice dosloužila v roce 1971, kdy byla zbourána.

Jako v nemocnici

Nová tržnice byla otevřena ve stejném roce. Ta fungovala bez problémů třicet let, aby byla v roce 2001 zrenovována do podoby, v jaké ji můžete navštívit dnes. Obchody s delikatesami jsou v přízemí a nad nimi jsou v patrech vybudovány malé restaurace, kde se dá všechno pěkně ochutnávat. To, co je na tržnici nejmodernější, je ukryto pod zemí. Každý obchod má totiž malý výtah, propojený se skladištěm pod zemí. Tam je všechno zorganizováno a hygienicky bezvadné jako v nemocnici. V roce 2006 tržnici propůjčil své jméno Paul Bocuse, rodák z Lyonu a král všech kuchařů.

Co se dá ochutnávat?

V tržnici je umístěno na šedesát butiků, prodejen, stánků… Těžko hledat v češtině ten správný výraz, když u nás nic podobného není. Prodejní pulty a vitrínky jsou načančané přiměřeně ceně delikates a degustační prostor je přímo u pultu nebo někde vedle. Vyzkoušet můžete salámky, ústřice, sýry, dorty… na co si vzpomenete. Získat místo jako prodejce v lyonských Les Halles není úplně samozřejmé. Dostanou se sem opravdu jen ti nejlepší, jimž radnice vystavila koncesi. Zavřeno je v pondělí.

Foto: Photos Lyon Tourisme et Congrès