A co vám tentokrát nabídneme? Společně s gastronautem jsme vybrali několik zajímavých nabídek na ochutnávky vín, ale také na slavnosti piva. Třeba ve Varnsdorfu, kde tamní Kocour dělá už tradiční kouř, kde se točí skvělé pivo a griluje se selátko, ryby, klobásky…

Den otevřených sklepů v Rakvicích

  • dne 27. dubna 2013, sklepy Rakvice, region jihomoravský

Kdo víno má rád nejvíce, nesmí minout Rakvice! Budete mít možnost ochutnat vína s nezaměnitelným rakvickým rukopisem a načerpat skvělou atmosféru místních sklípků. Sklepné zahrnuje i poukaz na nákup vína. Moravská vína z Velkopavlovické vinařské oblasti patří mezi nejoblíbenější v Čechách.

Kocouří kouř

  • dne 27. dubna 2013, 3. ročník, Areál pivovaru Kocour, Varnsdorf, region ústecký

Po kapce rumu a sklenici vína logicky následuje alespoň půllitr piva! Vydejte se na třetí ročník festivalu věnovanému nakuřovaným pivům a všemu uzenému. Varnsdorfský Kocouří kouř patří k čarodějnicím stejně jako oheň. Na celodenní akci ochutnáte několikero pivních speciálů, masa i ryby, a zatančíte si na živou hudbu. Ve večerních hodinách se na plac postaví černobílá kapela Kiss Revival.

Mikulovská přehlídka vína

  • dne 27. dubna 2013, Zámek Mikulov, Mikulov, region jihomoravský

Na zámku Mikulov se představí zhruba sto vzorků vín od deseti převážně mikulovských vinařů. Degustace je řízená, tedy se všemi pravidly přímo od výrobce příslušného vína. Zámek slibuje kouzelnou atmosféru, mikulovští vinaři zase jedinečný zážitek pro vaše chuťové pohárky.

Velikonoční řez révy vinné

  • dne 30. dubna 2013, Vinařské centrum Sádek, čp. 169, Kojetice, region Vysočina

Do Kojetic je radno se vydat nejen kvůli tekuté vinné révě, ale také kvůli sazenicím k prodeji (kdybyste snad zatoužili po vlastní vinici) a především kvůli grilovanému selátku a živé hudbě. Součástí akce je i prohlídka vinařské stezky zdarma!

Ochutnávka Novoveských vín a Den lidových řemesel

  • dne 1. května 2013, před úřadem městyse, náměstí Republiky 107, Moravská Nová Ves, region jihomoravský

Z daleka i blízka budou pocházet řemesla, která se 1. máje na Den lidových řemesel představí, ochutnávat se budou vína, bude se tančit, a to nejen v krojích, zkrátka se bude veselit zplna hrdla. Vystoupí dětské i dospělé soubory, cimbálové a jiné kapely…

Prvomájová výstava vín

  • dne 1. května 2013, 59. ročník, Sklepy pod Sokolovnou, Bzenec, region jihomoravský

K prvnímu máji neodmyslitelně patří sklenka dobrého vína. Bzenecká prvomájová výstava z vás udělá alespoň na jeden den degustátora – zapojíte zrak, čich a především chuť a do úst vlijete to nejlepší z 600! vybraných vzorků. Koštujte, porovnávejte, tančete – dobře se bavte!

Food Festival Karlovy Vary

  • dne 4. května 2013, 5. ročník, Hotel Thermal, Karlovy Vary, region karlovarský

Před hotelem Thermal se již popáté uskuteční Food Festival Karlovy Vary. Své speciality vám dají ochutnat ti nejpovolanější ze světa gastronomie, ale k mání budou i výtvory návštěvníků – kuchařská škola pod širým nebem je vám k dispozici! Těšit se můžete také na show v podobě soutěže mladých kuchařů, barmanská vystoupení nebo na karlovarský běh Vrchní, prchni.

Postřižinský cyklootvírák

  • dne 4. května 2013, Pivovar Nymburk, Pražská 581, Nymburk, region středočeský

Přijeďte otevřít cyklosezonu s nymburským pivem. Trasa měří cca 43 km a vede po rovinatých polních, lesních cestách a cyklostezkách. V průběhu trasy se zastavíte ve slavné Hájence v Kersku, v pivnici U Irenky, v Sokolovně Kostomlaty a pivnici Žofín.

O krála slováckej klobásky

  • dne 4. května 2013, 9. ročník, Sportovní hala, Velká nad Veličkou, region jihomoravský

Nenechte si ujít v pořadí již devátý ročník O krála slováckej klobásky. Smyslem této soutěže je podpora a uchování tradiční moravské receptury klobás a také jejich propagace. Klobásky budete samozřejmě moct hojně degustovat. Ke konzumaci masných výrobků zahraje cimbálová muzika.

Slavnosti českého chřestu

  • od 4 – 5. května 2013, Farmářské tržiště Jiřák, nám. Jiřího z Poděbrad, region Praha

Pražské náměstí Jiřího z Poděbrad opět hostí slavnosti pochutiny stále oblíbenější – českého chřestu. Dozvíte se nejen mnoho zajímavostí, ale také to, jak jej využít v kuchyni. Na místě můžete ochutnat chřestovou polévku i chřestové sushi, chřestový salát, to vše doprovázeno bílým a růžovým, ke chřestu padnoucím, vínem z Moravy. Každou hodinu vystoupí kuchař Radek Jakubec s ukázkami možností zpracování zeleniny.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com