Château du Clos Lucé najdete v oblasti, jež je hrady a zámky proslulá – na Loiře. Jen pár kilometrů odtud leží velmi známé Amboise. V Clos Lucé prožil své poslední roky Leonardo da Vinci. Dorazil sem, když mu bylo šedesát čtyři let. Přijel přes Alpy na zádech muly. Ve svých zavazadlech si nesl se svými vynálezy, mimo zápisníku, i tři z jeho nejznámějších obrazů – Monu Lisu, Jana Křtitele a Svatou rodinu se svatou Annou. Přijel na pozvání Františka I., francouzského krále, který je považován za „nejrenesančnějšího“ panovníka a jemuž Francie vděčí za rozsáhlé sbírky obrazů; nejen Leonarda.

Zahrada vynálezů

Zámek samotný nepatří k největším, ale jeho prohlídku byste rozhodně neměli vynechat. Návštěvníky sem láká především rozlehlá zahrada, v níž jsou instalovány Leonardovy vynálezy. Podle jeho náčrtků, ale spíš by se hodilo říci technických výkresů, bylo vyrobeno množství zařízení. Dvacítka z nich je z důvodu velikosti vystavena v zahradě. O jejich stavbu se postarala velká mezinárodní počítačová firma. Stroje a zařízení jsou vyrobeny precizně a pokud možno z materiálů, které byly dostupné v době, kdy Leonardo žil. Další makety jsou také instalovány uvnitř zámku.

Restaurant Le Prieuré

Renesanční dietolog

Leonardo se jako literát projevoval mimo jiné i zapisováním svých myšlenek. Krátké texty se dochovaly v hojném množství a badatelé s jejich tříděním mají dodnes práci. Je známo, že významný renesanční umělec se vyjadřoval i k jídlu. Sám byl údajně vegetarián. Jeho různá zdravotní doporučení bychom bez výhrady mohli přijmout tak, jak je formuloval před více než pěti stoletími. Doporučuje zdravý životní styl, který vychází z malých, ale častých dávek čehokoli – tedy například tělesného cvičení nebo vína, které naopak nedoporučuje na lačný žaludek nebo bez jídla. Zdravé tělo si také podle něj udržíme, když budeme držet hněv na uzdě, nebudeme dlouho setrvávat v uzavřených místnostech a pokud možno se vystříháme léků. Je toho víc, a to se můžete dozvědět přímo na zámku.

Převorská restaurace

V zámku Clos Lucé si můžete také prohlédnout zámeckou kuchyni. Místnost je velká a návštěvníky jistě zaujme obrovský krb. Jak se jedlo za doby Leonarda da Vinciho, vyzkoušejte v restauraci Le Prieuré. Vede ji Stéphane Sausin, který k prezentaci svého podniku přidává informaci, že se jedná též o „divadlo“. Tedy zejména pokud se jedná o kulisy restaurace a kostýmy personálu. Rekonstrukcí renesančních receptů oslnil i nejrůznější celebrity, mezi nimiž si nejvíce cení Françoise Mitterranda, George Bushe a Jana Pavla II.

Foto: Château du Clos Lucé