Paní majitelka má jasno v barevnosti a její představa je rozumná. Bílá barva je do malého prostoru dobrou volbou. Dekor dřeva proteplí a zútulní. Za sebe se ještě přimlouvám i za jistou lehkost prostoru, i když tak trochu na úkor skladování. Bude-li kuchyňka zarovnaná skříňkami, zbude jen pramálo „kyslíku“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kuchyně je omezená oknem a patrně radiátorem. Na druhou stranu je tu poměrně šikovný výklenek pro lednici. Když majitelé pořídí menší model, vejde se pak do výklenku i výsuvná potravinová skříň, mikrovlnná trouba… Klasickou troubu tu bude třeba umístit pod varnou desku a s myčkou bude problém. Na druhou stranu – dva lidé mají docela jiné nároky než rodina se třemi dětmi.

První kuchyně je klasické L. Výhodou půdorysu je, že se nabízí standardní ergonomické řazení zón (skladování – mytí – příprava – vaření), a to tak nějak přirozeně. Pracovní plocha mezi dřezem a varnou deskou je kvalitní a manipulační prostor okolo dřezu i desky je dostačující. Jako jídelní stolek zde skutečně slouží jen pultík v dekoru pracovní desky. Horní skříňky jsou částečně prosklené, částečně nahrazené policemi. Celá kuchyně je vsazená do sádrokartonu s osvětlením, což celou linku činí velmi kompaktní a zároveň propojenou s obývacím pokojem.

Druhá kuchyně je variantou té první, je zde však výrazně rozšířena pracovní plocha, na niž plynule navazuje místo pro stolování. Velkou výhodou je zmíněný „kus kuchyně“ navíc, nevýhodou je to, že jde o asymetrické a netradiční řešení, které rozhodně neosloví každého. Pokud by se majitelé rozhodli pro tento případ, bude nutné nad radiátory umístit ventilační mřížky.

Třetí kuchyně je paralelní. V části se dřezem zůstává vše při starém, ovšem varná zóna se přesouvá naproti, a vzniká tak třímetrová pracovní plocha – opět přecházející v jídelní prostor, dle potřeby. V místě radiátoru je pouze police pro potřebné nádobí, v desce opět ventilační mřížky. Ač se to může zdát, nejde o kuchyň s menším skladovacím objemem, než je předchozí.