Ergonomické chyby

Kuchyně je sice nadstandardně velká, s vlastní spíží a velkým oknem, přesto není její uspořádání vyřešené dobře. Potraviny vyjmuté z lednice nebo sousední spíže je vždy nutné přenášet na pracovní ostrůvek. Ty, které je potřeba omýt, je třeba opět přenést ke dřezu a případně je vrátit zpět na ostrůvek. Pracovní plochy je zde sice dost, ale na nevhodných místech - v nejžádanějším prostoru mezi dřezem a sporákem je pouze minimální plocha přerušená navíc ještě vysokou skříňkou sahající až na pracovní desku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Objemná lednice

V rustikální kuchyni působí objemná americká lednice doslova jako „pěst na oko“. Na pozadí světle meruňkové výmalby a krémových dvířek s profilovanými rámečky zjemněnými umělou patinou přitahuje antracitový korpus spolu se stříbřitě šedými dveřmi k její obrovské hmotě nežádoucí pozornost. Do venkovské kuchyně v historizujícím stylu se ideálně hodí lednice vestavěná. Její menší kapacitu lze dohnat samostatným mrazákem a zásuvkovou lednicí. Druhou alternativou je samostatně stojící lednice v retro stylu a krémovém laku.

Nerezový sporák

Také moderní nerezový sporák byl podobně nešťastnou volbou jako americká lednice. Spotřebič určený do moderní kuchyně zde působí přinejmenším rozpačitě. Lépe by se sem hodil sporák v retro stylu s dekorativními knoflíky v krémovém laku, který by přirozeně splynul s barvou navazujících lakovaných dvířek. V kontextu s velkorysou podlahovou výměrou této kuchyně zůstává nezodpovězenou otázkou, proč zde není pečicí trouba oddělená od varné desky a zabudovaná do sestavy vlevo ve výšce očí...

Zamaskovaná digestoř?

Ani snaha zamaskovat odvětrávací potrubí digestoře vestavbou do nábytkových korpusů s výrazem běžných kuchyňských skříněk nedopadla podle očekávání. Obzvlášť horní část s vývodem potrubí nad střechu domu nepůsobí dobře. Rozhodně lépe by vyznělo hmotově čistší řešení pomocí sádrokartonové předstěny vedené přes celou horní část zadní kuchyňské stěny. Potrubí by se elegantně ukrylo za ni a všechny horní skříňky by na ni navázaly pomocí průběžné dekorativní římsy.

Pracovní ostrůvek

Záměr pojmout pracovní ostrůvek v odlišném materiálu je legitimní a chvályhodný, jen jeho realizace poněkud pokulhává… Materiál podnoží ani pracovní desky nenalézá nikde v kuchyni odezvu. Lépe by působilo podnoží z tmavého dřeva, které by navázalo na rám obrazu na spíži a vneslo do kuchyně elegantní tón. S kuchyní by ostrůvek propojila pracovní deska z kamene. Jako alternativa se nabízí podnoží lakované v odstínu přírodního kamene pracovních desek a doplněné masivní pracovní deskou ze stejného dřeva jako podlaha.

Nevkusné dekorace

Vrcholem nevkusu jsou zvolené dekorace: nejlevnější umělé květiny, zmenšeniny dřevěného valníku a keramické slepičky. Umělé květiny lze v kuchyni s denním světlem nahradit živými bylinkami ve stylových květináčcích, které do kuchyně rozhodně patří. Neúčelné dekorace, tzv. lapače prachu s oblibou aranžované na horní skříňky, je účelné ve jménu snadného úklidu odstranit a nahradit praktickými denně používanými kuchyňskými doplňky: mísami, karafou, konvicí, které svým materiálem a barvou pomohou dokreslit styl.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com