Druhy osvětlení v interiéru

  • Účelové

Dobré osvětlení byste měli volit podle toho, co v oné části interiéru (především kuchyni) děláte. Účelové osvětlení je takové, které je určeno k nějaké činnosti, na niž je přímo zaměřeno okruhem svého světelného spektra (na pracovní plochu a některou zónu, úložný prostor v kuchyni, na spotřebič). Ale pouze účelové nestačí, ke zjemnění je nutno zakomponovat do interiéru i náladové osvětlení.

  • Náladové

To je světlo rozptýlené a nevytvářející stíny. Tedy takové, jež navozuje intimní a příjemnou atmosféru. Dohromady s účelovým pak tvoří příjemné prostředí – světlo se efektivně rozvrství.

  • Celkové

Některé činnosti ho přímo vyžadují, jde především o úklid. Celkové osvětlení je velmi důležité, protože při něm je povrch všeho v místnosti stejnoměrně osvícen.

ČTĚTE TAKÉ:

Typy osvětlení

  • Stropní

Může jím být klasický nebo bodový lustr, který vůbec nemusí „viset“ uprostřed místnosti, ale osvětlovat to podstatné – třeba jídelní kout se stolem. Může být i vícečetný, anebo se využívá několik stropních závěsných svítidel v řadě vedle sebe. Ty vypadají velmi efektně.

Také je možno zvolit formu stropnic, instalovaných přímo na strop – ve tvaru kulatém, nebo čtvercovém. Bodové stropní osvětlení je pak většinou vestavěno do tzv. sníženého stropu, který vytvoří jakousi „kapsu“ mezi hlavním stropem a interiérem, schová šňůry a kabely elektrického vedení celé konstrukce bodového osvětlení.

  • Nástěnné

Toto osvětlení je módní alternativou ke stropnímu a využívá také především stropnicových modelů, ale těm kulatým mohutně konkurují atypické čtvercové, půlkruhové, kosočtvercové, zvlněné a různé jiné tvary.

  • Bodové

Jde o světla vestavěná, stropní nebo v určité části nábytku. Většinou nad a pod vrchními skříňkami kuchyňské linky. Ale také je vídáme nad určitou pracovní zónou a plochou.

  • Osvětlené skříňky

Jsou v kuchyních vidět stále častěji a patří k moderním formám světel v tomto interiéru. Osvětlují vnitřní části skříněk při otevření, nebo jsou instalovány nad nimi. Také jsou dnes IN osvětlovací proužky a diodery, což jsou diodová světýlka v pruzích nebo vestavěná do zásuvek a šuplíků.

  • Lištové

Světelné halogenové lišty instalované na stěnu, či pozadí pracovní plochy, nebo pod vrchními skříňkami kuchyňského nábytku nad pracovní plochou jsou příjemnou alternativou osvětlení kuchyně.

Zdroje světla

Úsporné žárovky jsou dnes běžnou záležitostí, do bodových se hodí speciální reflektorové, anebo stejně jako do ostatního osvětlení nejrůznější halogenové žárovky (dle velikosti a typu osvětlení).

V lištových světlech se uplatní zářivky a dvojkompaktní zářivky, vestavěné diody či proužky lze napojit na alkalické baterie.

Ke světlu patří i stmívání

Ke každému – ale především celkovému osvětlení – se hodí stmívače nebo časový spínač, jinak nelze silné nasvícení interiéru celkově ztlumit a použít jako náladové, protože v jasném světle mizí barvy a povrchová kresba dřevěného zařízení a textilií.

A velmi módními (a skutečně efektními) se v současnosti stávají tzv. vnitřní interiérové světelné řetězy. V kuchyni je lze instalovat na strop, zeď, nad nebo pod vrchními skříňkami kuchyňské linky.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com