Naše podnebí není na suché slunečné dny příliš štědré, a proto je k venkovnímu vaření a stolování vhodná pouze zastřešená pergola. Tančení mezi kapkami deště může být velmi romantické, což se o přípravě pokrmů říci nedá. A o vychutnávání pokrmů už vůbec ne.

Zastřešená pergola se skládá z dřevěné konstrukce a střešní krytiny. Vzhledem k tomu, že konstrukce je tvořena stavebnicovým systémem, můžete si poskládat pergolu různě velkých rozměrů. Na zakázku lze samozřejmě vyrobit také konstrukci atypických tvarů.

Pohoda ve stínu, ochrana před deštěm

Jestliže již pergolu máte a uvažujete pouze o jejím zastřešení (abyste tam mohli umístit své outdoorové kuchyňské vybavení), můžete použít například rákosové rohože, které vás ochrání před žhavými slunečními paprsky. Pokud jde o ochranu před deštěm, budete muset zvolit jiný materiál – například lehké a průhledné polykarbonátové desky, které si můžete objednat také s barevným nádechem. Tyto desky na rozdíl od rákosu lze z bezpečnostních důvodů položit pouze na hustou a pevnou střešní konstrukci.

ČTĚTE TAKÉ:

Zázemí ke kávě či čaji

Pokud svou pergolu umístíte hlouběji v zahradě, bude vám sloužit spíše k nerušené relaxaci. Pergola umístěná v nitru zahrady vám poskytne ideální zázemí, kde si můžete v klidu vychutnat kávu nebo čaj. Aby bylo dílo dokonalé, je třeba pergolu osázet popínavými rostlinami. Jestliže chcete, aby se mříže pergoly co nejrychleji zazelenaly, vsaďte na vistárii. Romantici a romantičky si budou pravděpodobně přát, aby jejich pergola obrostla růžemi. Krásně vypadá také pergola porostlá vínem. Pozor ale, aby vám pak chvíle odpočinku neztrpčovaly vosy.

Pohyb mezi kuchyněmi

Jestliže se později rozhodnete, že budete své oblíbené místo využívat také jako venkovní kuchyni, kterou vybavíte krbem s grilem, pak se vám jistě bude hodit vozík, ve kterém si ze své kuchyně vždy přivezete (a po skončení grilování zase odvezete) vše potřebné. Kontejner vybavený mnoha zásuvkami je zárukou přehlednosti a zároveň šetří vaše kroky.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com