Jak se pozná dobrý nůž?


Autor: Thinkstockphotos.com
Nůž v kuchyni je dobrý sluha a špatný pán. Abychom vybírali dobře, je třeba vědět, na co se máme zaměřit a čemu se vyhnout. Zkušený odborník pozná kvalitní nůž na první pohled. Kuchař amatér se musí trochu trénovat.
Autor: Thinkstockphotos.com
Na co se tedy zaměřit?
Řemeslné provedení musí být precizně vypracované. Mezi jednotlivými součástmi nože nemají být žádné spoje, spáry ani švy. To je důležité zejména z hygienických důvodů. Nikde nesmí být žádné místo, kde by se usazovaly bakterie. Čepel ani střenka nesmí mít hrbolky ani nerovnosti. Povrch střenky musí být perfektně vyleštěný. Nejedná se o nějaký estetický rozmar, ale o technický požadavek. Dokonalý povrch dřeva nebo plastu lépe odolává stárnutí.
ČTĚTE TAKÉ:
- Vesnice, která připomíná ubrusový ráj
- Cesty za jídlem: Do Osnabrücku za vyhlášeným restaurantem La Vie
- Postavte si kuchyň i na zahradě
Bezpečné je pohodlné
Střenka musí splňovat požadavky na bezpečnost. A jak se to pozná? Padne do ruky jako ulitá, respektive je ergonomicky propracovaná tak, aby nůž pokud možno nevyklouzl z ruky. S bezpečností souvisí i „architektura nože“. Střenka a ostří musí být řádně vyvážené tak, aby se ruka co nejméně při práci unavila. Nůž nesmí být moc těžký, ale ani moc lehký.
Netupí se a drží ostří
Autor: Thinkstockphotos.com
Jak udělat Maggi šťavnatý steak s česnekem
Pokud vám rubrika Kuchyně vehnala do úst sliny a máte na něco dobrého chuť, doporučujeme se obrátit buď na náš specializovaný server Chuť a styl.cz nebo vám tady dáme jednoduchý návod na přípravu. Potřebujete 600 g kuřecích prsíček a jedno balení Maggi nápady Šťavnatý steak. Vezmeme plátek kuřecích prsíček (naklepaných asi na 1,5 cm) a položíme ho dovnitř papíru na pečení, který je přibalený v sáčku Maggi Nápady (v každém sáčku najdete 4 samostatné papíry na pečení).
Pečicí papír Papyrus® přeložíme přes maso, lehce přitlačíme (aby se papír přichytil k masu) a dáme na mírně rozehřátou pánev (není potřebné přidávat tuk ani olej!) Restujeme na mírném ohni 5 minut z každé strany (pokud je plátek silnější než 2 cm, restujeme ho 7-8 minut z každé strany)
Orestovaný steak vyndáme z papíru a servírujeme. Dobrou chuť.
Vyberte si na trhu
K dostání jsou dnes nerezové čepele, patentovaná ocel tvrzená mrazem i ergonomické střenky s ochranou prstů. Vyrábějí se keramické nože, které stačí při šetrném a správném používání brousit jednou za tři roky. Nesmějí se ale používat k páčení nebo krájení zmražených výrobků, kostí či jiných tvrdých potravin.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...