Děťátko povyrostlo

Zhruba po půl roce života našeho miláčka začneme přecházet na další druhy stravy, než je mateřské (nebo jiné) mléko.

Budeme muset dokoupit další jídelní potřeby do kuchyně, jako je židlička, bryndáčky a speciální nádobí, včetně hrnečků, talířků a jídelních příborů. Ty musí být pro dítě natolik atraktivní, aby si na ně vytvořilo pozitivní návyk. Zároveň ale nesmí být moc velké, aby se v nich malé množství jídla, které zatím náš potomek zvládne, příliš netopilo. V neposlední řadě je velice důležitý materiál – měl by být pokud možno nerozbitný, aby něco vydržel a nepředstavoval pro dítě nebezpečí.

Raději značkové zboží

Při výběru potřeb pro dítě, a zejména těch, které může nebo má vkládat do úst, bychom si měli dát velký pozor. Některé výrobky od neprověřených výrobců nemají potřebné atesty, a často jsou předmětem zkoumání různých sdružení na ochranu spotřebitele. Chceme-li se vyvarovat hrozby obsahu ftalátů a dalších nevhodných látek, je lepší volit značkové kusy, které potřebné atesty mají. Mezi oblíbené a cenově přijatelné patří například výrobky firem H+H, Farlin nebo Fisher-Price. S výběrem mohou poradit také ostatní maminky na různých fórech.

Výhodné sady

Nákup jídelních sad bývá výhodnější než jednotlivých kusů výbavy – navíc se k sobě materiálově a designově jednotlivé kousky lépe hodí. Sada by měla obsahovat talíř, misku na polévku nebo kaši a příbory – lžičku a vidličku. Pokud sada obsahuje také podtácek a další součásti, jako je kalíšek na vajíčko, nemusíte se bát, že byste je časem nevyužili. Některé talíře bývají dělené, aby se dítěti nesmíchávaly jednotlivé části pokrmů – může to usnadnit učení stolování s příborem.

Na co si dát při výběru pozor?

S výběrem designu vám možná ráda pomůže sama ratolest – pokud má nějaký oblíbený motiv nebo pohádkovou postavičku, máte výběr usnadněný. Z praktického hlediska ale musíte volit materiál odolný proti deformacím. Nezbytností je možnost sterilizace nádobí a také možnost použít celou sadu v mikrovlnné troubě. Pokud nám vydrží sada i dále, využijeme také možnost omývání v myčce.

První příbor

Ve chvíli, kdy začínáme přikrmovat, budeme potřebovat první příbor pro dítě. Tím se může po čase začít také samo učit jíst. Nedoporučujeme v této první fázi hned klasické nerez příbory, lepší jsou ty plastové. Naprostou nezbytností je zakulacení všech hran. Pokud je na násadě umístěna nějaká koncovka, jako je například gumový medvídek, myslete také na to, že se v každém záhybu mohou zbytečně držet nečistoty. Pozor také na hmotnost – příbory by měly být spíše lehčí, ale ne zase natolik, aby je dítě v ruce vůbec necítilo.

A co hrníček? Vzít dvoj-, nebo čtyřkombinaci?

Další nezbytnou součástí výbavy se také brzy stane kvalitní hrníček. Doporučujeme jednoznačně průhledný kvalitní plast o objemu kolem 200 ml. Opět musí být jednoduchý na údržbu, včetně možnosti sterilizace i mytí v myčce. Fázové hrníčky pomáhají dětem s nácvikem samostatného pití, aniž by musely měnit svůj oblíbený hrníček. Od třech měsíců zhruba začne dítě pít s dudlíkem, ten se pak po půl roce vyměňuje postupně za měkké pítko, po 9 měsících můžeme začít zařazovat slámku. Po prvním roce již šikovné děti pijí z okraje hrníčku. Dvojkombinace u hrníčku značí využitelnost pro starší děti od 6 měsíců – nabízí měkké pítko zaměnitelné za slámku.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com