Barová židle

Vyvýšená stolička či židle s opěrkou zad, případně rukou je vhodná do velkých kuchyní, které jsou propojené s jídelnou a obývacím pokojem. Ideální způsob, jak pocitově vymezit kuchyňský kout v rámci obytné místnosti, představuje barový pult. Posedět u něj může návštěva, než hostitel dodělá chystané občerstvení. Hodí se také na krátké pauzy s kávou či rychlou snídaní. Pokud má barová židle možnost zvyšovat či snižovat sedák, pomůže kuchaři i během zdlouhavého čištění zeleniny nebo míchání těsta.

Stolička

Sedátko ve výši klasické židle, ovšem bez opěradla, najde uplatnění naopak v kuchyních, kde není prostor pro velký jídelní stůl. Stoličky mohou doplňovat snídaňový stolek nebo jen pultík, pod který se po skončení stolování zasunou, a nepřekáží tak v prostoru. Navíc se velká část typů dá stohovat na sebe, takže se vejdou opravdu pod jakýkoli stůl. Dlouhé vysedávání na nich pravda není nejpříjemnější, ale při nedostatku prostoru představují rozumný kompromis místa a pohodlí.

ČTĚTE TAKÉ:

Skládací židle

Lehké kovové nebo plastové konstrukce se sedáky, které jdou snadno sklopit, se hodí do menších bytů. Jejich obyvatelé si při běžném provozu pohodlně vystačí se stolkem pro dva, ale pro pozvanou návštěvu potřebují roztáhnout jídelní stůl a dočasně ho doplnit dalšími židlemi. V takovém případě je nejjednodušší a prostorově nejméně náročné vytáhnout skládací židle. Složené židle se dají skladovat v komoře, na dně velké šatní skříně, případně zavěšené na háčku na zdi. Vzhledem k materiálům, z nichž se vyrábějí, jde skládací židle také bez obav vynášet na balkon či terasu.

Židle

Klasická židle dřevěná, plastová, z kovu či s polstrováním musí mít silnější, dokonale stabilní konstrukci s různě vysokou opěrkou zad. Její tvar musí respektovat ergonomii lidského těla a musí se na ní pohodlně sedět. Tento typ židle je přece určen pro dlouhodobé a opakované sezení, proto se v tomto případě nepromíjejí žádné kompromisy a výmluvy. Židle se užije v samostatných i spojených kuchyních s dostatkem místa.

Křesílko

Jídelní křeslo rozměry připomíná spíše pohodlnou židli doplněnou opěrkami na ruce. Může být vyrobeno z různých materiálů, často se objevuje s polstrováním. Nízké křeslo sice z hlediska dějin nepředstavuje žádnou novinku, ale teprve před několika lety se znovu objevilo jako jeden z typů sedacího nábytku k jídelnímu stolu v moderních interiérech. Za jeho masovým rozšířením stojí trend posledních doby propojovat kuchyně s obývacím pokojem. Stejně dobře se vyjímá ve velkých domech, které disponují samostatnou jídelnou. Jídelní křeslo je prostě určeno do prostor, kde existuje ještě jiný typ užitného posezení – třeba snídaňový stolek nebo barový pult. Stůl s křesílky tam působí jako místo pro reprezentativní nebo slavnostní stolování. Což ovšem klidně může být každodenní večeře v rodinném kruhu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com