Nešťourejte se nožem v zubech


Autor: Thinkstockphotos.com
Příborový nůž je s největší pravděpodobností vynálezem Francouzů, konkrétně kardinála Richelieu, velkého milovníka etikety...
Nůž jako součást příboru se používá především v Evropě a na obou amerických kontinentech. Zbytek světa si jej ke stolu příliš nepouští. Je totiž považován za nástroj útočný a bojovný, a to je zkrátka v protikladu s principem společného stolování. Na mnoha místech zeměkoule si lidé vystačí s hůlkami nebo vidličkou a lžící a jídlo naporcují před podáváním tak, aby se u stolu krájet nemuselo.
Nože k příboru vymysleli Francouzi
Autor: Thinkstockphotos.com
ČTĚTE TAKÉ:
- 3D návrh na přání: Čtyři varianty jedné kuchyně
- Jak správně připravit brokolici
- Nákupy do kuchyně: Elegance a domácí atmosféra v jednom
Nože v prostírání
Autor: Thinkstockphotos.com
Kde hledat nože a kam je dávat
Je to nespravedlivé, ale pravákům i levákům se prostírá nůž na pravou stranu. Klade se ostřím směrem k talíři, a kdo neví, jakým nožem se jí chod, který je právě servírován, ať si nedělá žádné starosti. Je to ten, který je právě na kraji. Po dokončení jídla se nože skládají na talíř u nás rovnoběžně s hranou stolu, ale v sousedních zemích bývají zvyky jiné. V souladu s etiketou vytyčenou kardinálem Richelieu se nůž ale nikde a nikdy nestrká do pusy.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...