Detail je sice malá část celku, ale přesto hraje velmi důležitou roli. Tvar a provedení detailu dokáže nehezký celek vylepšit, stejně jako pěkný interiér může shodit. Hezké šaty působí v kombinaci s jemnými propracovanými botami, jako by byly od známého módního návrháře, a nádherný model dokáže špatný výběr obuvi nebo kravaty zničit. V kuchyni a jídelně funguje jako dotvářející detail nádobí. Pomocí jeho tvaru, materiálu a dekoru udáváme konečnou podobu stylu interiéru.

Svý k svému

Nejjednodušší způsob, jak zkombinovat nádobí a interiér, aniž by došlo k omylu, je moderní kuchyň vybavit novým zařízením a rustikální staršími dekorovanými kusy. Zdárně míchat starožitné kusy do současného interiéru a naopak vyžaduje již pokročilejší dekoratérské zkušenosti. Takže jestli jste zdědili starý porcelánový servis po babičce a je vám líto dát ho na chalupu, radši ho ukliďte do skříně, jeho čas určitě ještě přijde. Do nové bíle lakované kuchyně si místo něj raději kupte jednobarevné talíře zdobené maximálně grafickými květy či geometrickými tvary.

ČTĚTE TAKÉ:

Majitelé jednoduchých moderních kuchyní se sklěnenými a nerezovými částmi mohou zvolit skleněné nádobí. Kuchyň s lakovanými dvířky zase může experimentovat s hranatými tvary talířů a výraznými odstíny, které budou kontrastovat, nebo naopak souzní s barvou linky. Rustikálním kuchyním s dřevěnými vyřezávanými dvířky v přírodních tónech bude slušet barevné masivnější nádobí z kameniny. Šedě či bíle natřené dřevěné kuchyně dýchající atmosférou Provence si mohou dovolit zdobnější porcelán s drobnými kvítky.

Jak co a jak kdy

Stejně tak se dá nádobí přizpůsobit nejen interiéru, ale také dané příležitosti. Na obyčejné denní používání se hodí silnější porcelán nebo keramika, domácnosti s dětmi mají v oblibě nádobí z kvalitních plastů. Pro slavnostnější příležitost je dobré mít v záloze nádobí z jemnějšího porcelánu elegantních tvarů a s decentním vzorem. Za nejušlechtilejší materiál je po staletí brán kostní porcelán, který má tak tenké stěny, že místy ve vzoru může prosvítat světlo. Slavnostní porcelánový servis sice není levná záležitost, ale protože se nepoužívá denně, existuje větší naděje, že přežije bez úhony pro další generace. Jen si vzpomeňte na tu radost, když jste si servis po babičce přinesli domů.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com