Abychom snadno zjistili, zda je vejce snesené před týdnem, či před měsícem, je dobře vědět, co se s ním děje. Čerstvě snesené vejce vyplňuje celý obsah skořápky. Jenom na oblejším konci je malá vzduchová kapsička. Ta se v průběhu času zvětšuje, protože skořápka je porézní a propouští dovnitř vzduch a ven vypouští vodní páry. Zkuste některé nevědecké metody zkoumání stáří vajec.

Poslechněte si skořápku

Nejjednodušší metoda, která ovšem vyžaduje trochu cviku a dobrý sluch, je následující. Zatřepete vajíčkem vedle ucha. Když uslyšíte, že se vnitřní obsah přelévá a tak trochu hrká, je jasné, že vajíčko není už úplně čerstvé. Tato metoda má výhodu, že ji můžete použít již mezi regály v obchodě.

ČTĚTE TAKÉ:

Plave, nebo neplave?

Z toho, co již víte, snadno usoudíte, že čím je vejce starší, tím je lehčí, protože je v něm více vzduchu a méně vody. Čerstvost vajíček můžete zkoumat, když je ponoříte do sklenice s vodou. Dobře uskladněné a nedávno snesené vejce jde ke dnu a zůstává ležet na boku. Dobré a několik týdnů skladované vajíčko se ve vodě postaví na špičku. Vzduchová kapsa, která se stále zvětšuje, jej táhne nahoru. A konečně, když se vejce nechce potopit, hodí se možná tak do pečiva.

Pro jistotu rozbijeme

Čerstvost vajíček poznáme také, když je rozbijeme. Pokud je chceme zkoumat, je třeba je vyklepnout na něco rovného – na dno široké mísy nebo na talíř. U čerstvého vejce vidíme, že žloutek je hezky vyboulený a bílek těsně kolem něj také. Čím je vejce starší, tím tekutější je bílek, a tudíž se více roztéká. To platí i o žloutku. U takového vajíčka se těžko odděluje od bílku, protože snadno praská.

Neomývat, opatrně rozklepávat

Vajíčka se nemají omývat, protože se tak naruší jejich přirozená ochrana a skořápky jsou pak snadněji prostupné pro bakterie. Na druhou stranu si musíme dávat pozor, abychom při rozklepávání nebo při oddělování žloutku od bílku nekontaminovali žloutek a bílek stykem se skořápkou.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com