Než si budete pořizovat nůžky do kuchyně, měli byste si položit otázku, na co všechno je budete potřebovat, abyste věděli, co vám nejlépe poslouží. Pokud máte domácnost, jejíž členové milují maso, neměly by vám chybět nůžky na drůbež, hezky pevné a robustní, abyste se s nimi mohli vypravit i na porcování vánoční krůty. Jestliže myjete nádobí v myčce, podívejte se dobře na materiál, z něhož jsou nůžky vyrobeny. Některé plasty v myčce rychle stárnou a některým druhům ocele také časté mytí neprospívá. A pak je tu samozřejmě otázka, zda nejste náhodou leváci. V takovém případě bývá výběr omezen, protože mnoho rukojetí je ergonomicky tvarovaných.

ČTĚTE TAKÉ:

Univerzální nůžky poslouží dobře

Od nůžek na univerzální použití očekáváme, že budou stříhat skoro všechno, co nám přijde při vaření pod ruku. Tedy od otevírání balíčků třeba s kořením až po stříhání koleček z párků. Běžné modely, které jsou k dostání, někdy připomínají nůžky kancelářské, někdy mívají navíc zoubky, aby stříhaná věc neproklouzla. Pokud jste zvyklí pracovat v rukavicích, ověřte si, zda mají nůžky dost široká oka rukojeti. Profesionální univerzální kuchyňské nůžky bývají z ušlechtilých materiálů a většinou se dají z důvodů čištění také rozšroubovat. Bývají to také designové skvosty, které jsou ozdobou každé amatérské kuchyně.

Poslouží i multifunkční?

Věc, která toho umí hodně, není pro každého. Pokud máte fidlátka z této kategorie rádi, neměly by ve vaší kuchyni chybět multifunkční nůžky. Takové náčiní umí také vylouskat ořechy, oškrábat zeleninu nebo poslouží jako otvírák na pivo nebo jako šroubovák. Mohou být dobrým pomocníkem na letní putování a piknikování nebo kempování na pláži. Přitáhnou k vaření i muže a děti.

Pořádný nástroj na kosti

Nůžky na drůbež vyžadují speciální pozornost. I když dnešní kuřata z velkochovů mají kostičky křehoučké tak, že je dokážete většinou rozlomit rukou, je dobré mít doma kvalitní nůžky. Může se vám totiž dostat ke zpracování kuře ze skutečné farmy, králík nebo podobná pevná surovina. U tohoto druhu nůžek byste měli zkoumat kvalitu ostří. Některé se vyrábějí z uhlíkové oceli, která je sice trochu choulostivá na údržbu, ale skvěle drží ostří. Prozkoumejte si také rukojeť. Mívají různou protiskluzovou úpravu, ale jen některá vám bude bez výhrady vyhovovat.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com