Jaká jídla musí z kola ven

Nejdříve udělejte čistku. Vyházejte z lednice či spíže vše, co je instantní, konzervované či s dlouhou dobou trvanlivosti. Všechny tyto „dobroty“ totiž obsahují přidané látky, které zaručují dlouhodobou „čerstvost“, nicméně váš organizmus zbytečně zatíží. A teď pozor! Do koše by měly putovat i všechny následující potraviny: jakákoliv jídla, která jsou aromatizovaná, přibarvovaná či plná éček. Košer nejsou ani umělá dochucovadla, jako například bujóny, vegety nebo sójová omáčka. Zároveň byste měla omezit i potraviny, které obsahují rafinovaný bílý cukr. Totéž platí pro bílou mouku – tu můžete snadno nahradit zdravější celozrnnou.

Naučte se jíst luštěniny

Přestože se o luštěninách tvrdí, že nadýmají, ve vašem jídelníčku by neměly chybět. Žádané jsou fazole, hrách, cizrna a hnědá nebo červená čočka. Ale pozor, tady platí zásada: jíst luštěniny často, ale v malém množství. Ideální jsou jako příloha, do polévek nebo coby surovina na výrobu různých pomazánek. Pokud chcete, aby byly lépe stravitelné, stačí, když je zbavíte slupek tím, že je propasírujete přes síto. Šetrné k vašemu žaludku budou i různé naklíčené druhy luštěnin, jako třeba mungo, které se doporučuje jíst syrové.

Zelenina ano, ale jen čerstvá

Při volbě zeleniny byste určitě měla sáhnout po té tuzemské (rajčata, papriky, okurky, cukety, brambory, kořenová zelenina). Snažte se ji konzumovat v čerstvém stavu, povolená je i její krátká tepelná úprava, například dušení, restování či vaření v páře. Vitaminy vám kromě zeleniny dají i plané bylinky, jako jsou kopřiva, popenec, kontryhel či řebříček. Malé varování: oblíbenou celerovou nebo petrželovou nať konzumujte jen v malém množství, protože by mohly způsobit překrvení dělohy.

ČTĚTE TAKÉ:

Semínka – vaše nová zásobárna vitaminů

Různá semínka jsou zdrojem spousty vitaminů a minerálů. Obzvláště pak třeba slunečnicová, dýňová, maková, sezamová či lněná. Větší semínka jsou ideální do těsta (skvěle nahrazují oříšky) či k zelenině. Drobnější semínka, jako je třeba to sezamové či lněné, opražte nasucho na pánvi a používejte je jako aromatické koření na chléb, do slaných kaší či polévek.

Oříšky? Proč ne?

Jste zatížená na oříšky? Proč ne? I v těhotenství je můžete vesele chroupat. Přednost dávejte vlašským a lískovým ořechům a mandlím. Tabu by pro vás měly být dovážené druhy oříšků, které bývají špatně skladovány, a mohou tak obsahovat různé plísně.

Ovocný mejdan z domácích zdrojů

Sladké plody českých či cizokrajných stromů nemají v těhotenském jídelníčku nějak zvláštní zastoupení. Nicméně mohou být pro vás v krušných chvílích, kdy vás „honí mlsná“, variantou sladkosti. Vhodné je české ovoce, jako jsou jablka, hrušky, třešně, višně, švestky, blumy, borůvky, ostružiny, rybíz atd. Naprosto vynechejte exotické ovoce, které často zraje v umělých podmínkách, může být příčinou alergií.

Sůl – jak ji nahradit?

Coby nastávající maminka byste se měla soli co nejvíce vyhýbat, protože zatěžuje ledviny. Proto vyhlaste embargo na všechny slané chuťovky typu brambůrky, slané sýry, solené ořechy atd. Pokud používáte sůl při vaření, vsaďte na mořskou či kamennou (dobrá je třeba himálajská sůl), případně je střídejte. Opatrná buďte i při volbě koření – obecně se doporučuje vyloučit jakékoliv výrazné druhy koření a nahradit je bylinkami. Pro těhotné ženy není vhodná ani konzumace skořice, hřebíčku či zázvoru.

Výrobky z mléka

Mléčné výrobky obsahují vápník, který podporuje růst kostí. To ale neznamená, že byste v těhotenství měla pít mléko jako o život. Naopak. Optimální je jeden hrnek mléka denně, případně i jeden jogurt. Při koupi mléčných výrobků dbejte na jejich čerstvost. Mléko by tedy mělo být čerstvé a ne trvanlivé. V případě jogurtů dejte přednost bílým variantám, které si ochutíte sama. Kromě čerstvého ovoce je vhodnou přísadou i med. Co se týká sýrů, doporučují se tvarohovité nepřisolované sýry z kravského, ovčího či kozího mléka.

Vsaďte na celá zrna

A co je pro vás a vašeho malého drobečka to pravé ořechové? Odborníci doporučují v těhotenství konzumaci potravin, které obsahují celá zrna. Patří sem celozrnná mouka (můžete ji využít k výrobě koláčů, placek, chleba nebo jako zahušťovadlo), ovesné vločky (ty se hodí nejen na snídani, ale i jako náhražka mouky například při zahušťování polévek), kuskus, bulgur, kernotto, kroupy, krupice (můžete z nich připravit různé kaše, přílohy či v kombinaci s ovocem nebo zeleninou i hlavní jídla).

Jaké maso je vhodné?

Ač se to nezdá, maso je hůře stravitelné. Proto vsaďte na libovější masa, jako je králičí, kuřecí či krůtí. Omezte přísun vepřového či hovězího masa, které je tučnější, tudíž pro tělo hůře zpracovatelné. Ideální nejsou ani uzeniny, které neobsahují žádné dobré živiny, a navíc jsou plné soli.

Co pít či nepít?

Každá nastávající maminka by měla dbát na dostatečný přísun tekutin. Ale není tekutina jako tekutina – naprosto nevhodné jsou slazené limonády, které žízeň skutečně neuhasí, a navíc jsou kalorické. Odborníci proto doporučují stolní vodu či neslazené ovocné čaje.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com