Jak zachovat v jídle vitaminy?


Autor: Thinkstockphotos.com
Říká se, že dětem by se mělo vařit z čerstvých surovin, které mají dostatek vitaminů a živin. Jenže i toto bohatství můžete špatnou úpravou naprosto zhatit... Jak tedy postupovat při vaření?
S bylinkami do ledničky!
Autor: Thinkstockphotos.com
Zachovat slupku: ano, či ne?
Pokud se pouštíte do zpracovávání ovoce a zeleniny, určitě řešíte zapeklitou otázku, zda oškrábat, nebo jen omýt. Pravdou je, že slupka plní roli jakéhosi kabátku, který plod chrání před vnějšími vlivy, jako je třeba UV záření. Vědci zjistili, že právě v ní se nachází velké množství ochranných látek, které mají pozitivní vliv i pro člověka. Snažte se proto odstranit jen to nezbytné (například tvrdší kůži či slupku, kterou by vaše dítě neprokousalo) a povrch ovoce důkladně vykartáčujte kartáčkem s teplou vodou a otřete utěrkou.
ČTĚTE TAKÉ:
- Postavte si kuchyň i na zahradě
- Jak správně připravit jíšku
- Novinky ve spotřebičích: zima bez ledu a horko bez tepla
Co umí citronová šťáva?
Většina vitaminů ztrácí svůj efekt při kontaktu se světlem, teplem či vzduchem. Proto je dobré všechno ovoce a zeleninu zpracovávat těsně před konzumací. Pokud si potřebujete udělat přípravu na nějaké ovocné či zeleninové jídlo dopředu, skladujte nakrájené ingredience v ledničce, nejlépe v uzavřené plastové krabičce. Aby byly ztráty vitaminů minimální, pokapejte je citronovou šťávou.
Jak zeleninu uvařit snadno a rychle
Autor: Thinkstockphotos.com
Jak na to: na dno hrnce nalijte trochu horké vody, na ni umístěte pařáček se zeleninou, přiklopte pokličkou a nechte působit. Využít můžete i rychlou úpravu, kterou nabízí asijská pánev wok – stačí, když zeleninu nakrájíte na menší kousky a na oleji zprudka osmahnete.
Co platí na rýži?
Rýže potřebuje ke svému vaření dvojnásobné množství vody. Takže platí zásada: na jeden díl rýže dva díly vody. Nejšetrnější způsob, jak tuto asijskou plodinu vařit, je tento: vložte ji do kastrolu, zalijte vodou, přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Jakmile to začne v hrnci vřít, plamen stáhněte a nechte rýži probublávat zhruba 20 minut.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...