Pijte, co hrdlo ráčí

Pít, pít, pít! To by měla být teď vaše mantra. Obzvláště máte-li problémy s kojením. Odborníci doporučují doslova „koňskou dávku“ tekutin – během jediného dne byste měla do sebe vpravit 3-5 litrů. Optimální je popíjet čaj bez kofeinu, jako jsou lapacho, verbena nebo rooibos. Žádoucí je rovněž jakákoliv voda bez bublinek.

Kávu, ale jedině obilnou

Pokud jste náturou „kafař“, dopřejte si kávu bez kofeinu nebo obilnou kávu. Klasická porce černého nápoje by totiž zbytečně zatížila vaše miminko – malému organismu trvá dlouhé tři hodiny, než ze sebe kofein vypudí.

ČTĚTE TAKÉ:

Sladové nápoje

Pro ty, které se nemohou „rozkojit“, je dobré pít různé sladové nápoje (sladovou kávu nebo pivo), které tvorbu mateřského mléka podporují.

Koření a bylinky

Dalším stimulátorem kojení je i koření, jako například anýz, fenykl, římský kmín. Tato koření bývají součástí speciálních čajů pro novopečené maminky. Pozor: Nikdy si nedávejte perlivou minerálku, šalvěj, mátu nebo jakýkoliv alkoholický nápoj. Všechny tyto věci zabraňují produkci mateřského mléka.

Droždí a obilniny pro lepší kojení

Pokud se mléko ne a ne spustit, vsaďte na klasické droždí. Udělejte si kvasnicovou polévku nebo pomazánku. Na tvorbu mateřského mléka rovněž dobře působí celozrnné potraviny, jako jsou kroupy, jáhly a rýže.

Podpořte zdroje s omega-3 mastnými kyselinami

Vsaďte na potraviny s omega-3 mastnými kyselinami, které mají velký vliv na vývoj mozku vašeho děťátka. Potřebný zdroj těchto živin najdete jednak v rybách, jako jsou tuňák, makrela či losos, ale i v řepkovém oleji nebo oleji z vlašských ořechů.

Hlávkový salát pomůže tělu i psychice

Snažte se jíst každý den hlávkový salát (zvolit můžete i polníček, endivii nebo čekanku). Zelenina obsahuje velké procento kyseliny listové a železa, což má pozitivní vliv na krvetvorbu. Zelené saláty jsou bohaté na hořčík, který je dobrý jako prevence proti zácpě, ale zároveň bojuje i proti nervozitě a únavě, což jsou všechno příznaky, jimiž novopečené maminky trpí.

Pozor: Zeleninu kupujte vždy v celku (tedy ne jako součást předpřipravených salátů, které jsou k mání v různých fóliích) a dbejte na to, aby nebyla jakkoli poškozená – roztrhané či umyté listy ztrácí rychle vitamin C a kyselinu listovou.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com