Vařit pro děti není žádná sranda. Tím spíš, že jejich žaludek je citlivý i na to, co běžný dospělák považuje za normální, nebo dokonce chutné. Řeč je o tuku, propečené kůžičce, soli či vnitřnostech. Víte tedy, jak vašemu svišti správně upravit základ pro jeho masitou baštu? Tady je návod...

Když jste ulovili drůbež

Čerstvého nebo právě rozmraženého opeřence zbavte zbytků peří a chloupky opalte nad plynovým hořákem. Pak odstraňte vnitřní blány kolem vole i zbytky vnitřností a blan v dutině břišní. Následně drůbež zbavte i řitního otvoru a malého váčku pod ním. Tuk z kuřete, slepice ani krůty nevyhazujte. Můžete ho použít při přípravě pokrmů místo oleje. A co dál? Stačí, když opeřence opláchnete studenou vodou, vysušíte ubrouskem a začnete zpracovávat podle svých představ.

Na pekáč!

Péct drůbeží maso není náročné. Stačí ho trochu osolit, popřípadě opatřit nádivkou. Vycpat ptáčka můžete i oloupanými bramborami nebo neloupanými jablky. Drůbež příjemně provoní snítka bylinek. Použít můžete například bazalku, saturejku, petržel nebo libeček. Otvor zašijte jehlou a stehýnka i křidélka svažte přírodním provázkem tak, aby byla natěsno přitisknuta k tělu a zbytečně se nepřipekla. Pak už stačí dát na pekáček tuk a nechat ho pěkně rozehřát. Drůbež na něj položte hřbetem dolů a polévejte vypečenou šťávou. Když je maso zpola udělané, obraťte jej a dopečte dozlatova.

ČTĚTE TAKÉ:

Drůbež na grilu

Pokud jste se rozhodli zapojit do přípravy vašeho oběda elektrický gril, raději drůbež rozdělte na poloviny, osolte či okořeňte bylinkami a dejte na rošt. Nezapomeňte dát pod gril odkapávací plech, kde se bude shromažďovat šťáva. Kuře je hotové, když z něj po vpichu neuniká narůžovělá šťáva.

Vaříme slepici či kuře

Uvařit drůbež není žádné umění. Stačí ji v celku ponořit do horké vody a uvařit.

Chytili jste na pasece králíka...?

U králíka jde o to, zda máte k dispozici maso staršího, nebo mladšího ušáka. Od této informace se odvíjí celý další postup. Maso staršího králíka je tmavší (poznáte to především na kýtách) a také tužší. Proto je důležité ho před jakýmkoliv zpracováváním povařit. Ani samotné vařené králičí maso není špatné. Dají se z něj připravit různé dobroty, například karbanátky nebo sekaná. Mladý ušák vás potěší dvojnásob, protože s ním můžete naložit, jak chcete. Výborně chutná dušený, pečený i smažený.

Porcování králíka

Králík se obvykle dělí na předek (krk, přední nohy a horní polovina hrudi) a zadek (hřbet a zadní nohy). Zadní králičí maso bývá kvalitnější a můžete ho použít podobně, jako byste vařili například vepřový nebo krůtí pokrm. Ale pozor! Králičí maso má delší vlákna, takže jej vždy krájejte přes vlákno. Do králičích pokrmů zakomponujte přírodní koření, například cibuli, česnek, majoránku, tymián, papriku, kmín nebo provensálské koření.

Rybka

Pokud jste vyndali mořský či sladkovodní poklad z mrazáku, nechte jej nejdříve dobře rozmrazit. Pak rybku osolte (s kořením to nepřehánějte) a pokuste se ji vykostit. Další kulinářský scénář je jen na vás: můžete se rozhodnout, zda rybu podusíte, ugrilujete, upečete, nebo uvaříte. Poslední ze jmenovaných úprav je vhodná zejména pro malé strávníky. Menším dětem je dobré hotovou rybu vždy rozebrat na malé kousky a ještě jednou prohlédnout, zda v ní není schovaná kůstka.

Maso z výseku

Ještě než flákotu hodíte na pánev, snažte se zbavit ji všeho, co by jen trochu připomínalo tuk. Nožem rovněž seřízněte blanky a šlachy. Opracované maso opláchněte studenou vodou a osušte ubrouskem. Nakrájejte jej na kostičky, plátky či ho zpracovávejte v celku - jak je libo. Dobrá rada: Pokud budete chtít maso péct nebo dusit, použijte raději rostlinný olej. Snížíte tak podíl nasycených tuků.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com