Hlavní předností elektrického nože je samozřejmě to, že svého uživatele zbaví námahy, kterou představuje krájení pevnějších potravin, zejména těch, které mají vypečenou kůrku, nebo kusů s velkým průměrem, na něž je běžný nůž doslova krátký a ukrojení v celé ploše již vyžaduje použití větší síly. Pokud má spotřebič v příslušenství speciální nástavec, hravě zvládne naporcovat i zmražené suroviny. Tedy za předpokladu, že disponuje kvalitní čepelí a potřebným výkonem. To nejlépe zaručí značkové spotřebiče. Řezané potraviny se také nerozpadají, neboť nůž je ostrý a není třeba na řez příliš tlačit.

ČTĚTE TAKÉ:

Výkon a pohodlí

Aby skutečně ulehčil práci, měl by mít dostatečný výkon, zároveň by neměl být příliš těžký do ruky a také se musí dobře a pevně držet. Zda bude tíha spotřebiče únosná a nebude dotyčnému uživateli po chvíli bolestí upadávat ruka, samozřejmě závisí na jeho tělesné hmotnosti. Stejně tak rukojeť - i když bude mít ergonomický tvar, nemusí vyhovovat každému. Proto je vhodné si nůž vyzkoušet v kamenné prodejně a poté si ho třeba objednat levněji v e-shopu. Nůž totiž může především od mražených potravin odskakovat a nepevné držení může mít za následek poranění druhé ruky, která krájenou potravinu drží. Také na vypínač je třeba dosáhnout a bez problémů s ním manipulovat rukou, která nůž drží. Vhodná je i protiskluzová úprava rukojeti.

Snadné a bezpečné mytí

Odnímatelná čepel umožňuje nejen výměnu za jiný nástavec, ale i jednodušší mytí, při němž se nemusíte obávat, že voda vnikne do motorku. Můžete ji dát také do myčky, takže neriskujete pořezání o ostré zuby.

Ve dvou se to lépe krájí

Má-li nůž jen jednu čepel, zjistěte si u prodejce nebo v návodu, co vše dokáže řezat. Při dvou výměnných čepelích je obvykle jedna univerzální, druhá slouží zejména pro porcování mražených surovin.

S kabelem, nebo bez?

Bezpečnost a pohodlnost manipulace s nožem závisí i na přívodním elektrickém kabelu. Příliš krátký vás bude nutit krájet na méně vhodné části kuchyňské linky s nedostatkem obslužného prostoru nebo budete muset použít prodlužovačku. Příliš dlouhý se bude plést, hrozí zachycení o předměty na lince nebo při zvlášť neopatrném používání i přeříznutí nožem. Na každý pád bude sledování nevhodně dlouhého kabelu odvádět vaši pozornost od řezání a malér se může stát ve zlomku vteřiny. Variantou je bezdrátový spotřebič s nabíjecí stanicí, podobně jako je tomu u ručních vysavačů. Nevýhodou tu může být výkon a omezená doba použití v závislosti na výdrži baterie a délce nabíjení.

Hlučnější pomocník

Nejvíce si uživatelé elektrických nožů stěžují na jejich hlučnost. Při výběru se orientujte podle uvedených decibelů, nicméně pouze tiše vrnící nůž vhledem ke konstrukci spotřebiče asi neseženete.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com