Tohle bývá problém u mnoha současných novostaveb. Architekti a investoři se snaží udělat všechno co nejrychleji, nejlevněji, a bohužel přitom zapomínají na mnohá zlatá pravidla. Vokovický byt je toho příkladem. Miniaturní výklenek pro kuchyň sotva stačí a navíc se sem dispozičně ani moc nehodí. Proto musela Vaida Kraus s majitelem bytu najít co nejlepší rozvržení, aby se sem všechny standardní kuchyňské potřeby vešly a výsledek nepůsobil příliš těžce a temně.

Kuchyně Vokovice

Do tak malého prostoru by se nehodila žádná temná barva. Bylo tedy zapotřebí sáhnout po těch nejsvětlejších barvách, ať je jejich údržba sebetěžší. Korpusy skříněk jsou z dýhy wenge, vše ostatní je z bílého laku ve vysokém lesku. Pracovní deska z polymerního kamene svou bělostí podporuje čistotu prostoru.

Dominantou je ovšem obklad za pracovní deskou z Lacobelu – ve svěžím zeleném odstínu, ve kterém se odráží stromy z protějších oken. Tím se výrazně zvyšuje prosvětlení celého prostoru.

Tvar kuchyňské linky vyplňuje celý prostor. Bylo zapotřebí vytvořit místo pro všechno nádobí a suroviny, což je na tak malém místě obtížné. Pravá strana je tak vlastně kompletně velká skříň s vestavěnou lednicí i troubou. Roletová skříňka schovává elektrické zásuvky na malé spotřebiče, jako jsou mixéry apod.

Nakonec se vešlo všechno potřebné. Designérka pak mohla zkusit propojit kuchyň s obývacím prostorem zahnutím pracovní desky za roh, kam nainstalovala závěsnou skříňku, která slouží jako bar.

Informace o přestavbě:

  • Příprava vody, odpadu, elektroinstalace podle návrhu: 9700 Kč
  • Kuchyňský nábytek z truhlářství Vestavstyl: 128 600 Kč
  • Pracovní deska z polymerního kamene (Katalpa): 40 800 Kč
  • Obklad Lacobel: 13 300 Kč
  • Spotřebiče: 46 500 Kč
  • Baterie (Hornbach): 1940 Kč

Vaida Kraus

Bytová architektka a designérka, absolventka DesignŠkoly Praha, obor interiérový design. Profesionálnímu navrhování interiérů se věnuje od roku 2004. V roce 2010 založila interiérové studio vaidaDESIGN. Navrhuje soukromé a veřejné interiéry, věnuje se rekonstrukcím, nábytkovému designu a poradenství v oblasti bydlení. www.vaidadesign.cz ***