Křížaly a sušené švestky už známe jen ze stránek knih. Jediné, co se v domácnostech ještě suší tradičním způsobem, jsou houby. Není divu - sušení je náročné na čas i prostor. Při sušení na vzduchu je třeba hlídat optimální teplotu a vlhkost, aby sušené suroviny nezačaly plesnivět. Při použití trouby je to obráceně: Musí se hlídat, aby se ovoce či jiné dary zahrádky neproměnily v uhel. Navíc se sušení omezuje na dva tři plechy, které je možné do trouby najednou vložit.

Chce to pomocníka

Řeč je samozřejmě o sušičce potravin, která nezabere víc místa než jakýkoliv jiný elektrický spotřebič. Poskytne mnohem větší sušicí plochu než trouba a o mnoho vyšší kvalitu usušených potravin.

Sušení funguje na principu cirkulace teplého vzduchu, čímž je zajištěno rovnoměrné usušení všech surovin. Možná si řeknete, že to samé umí i horkovzdušná trouba, ale není to tak. Plata sušiček mají děrovaná dna, takže vzduch má přístup ke každému kousku ovoce i zezdola a ze stran. Další výhodou je výběr z několika stupňů sušení podle typu suroviny a velikosti sušených dílků. Větší velikost není oproti manuálnímu sušení na závadu, což urychluje přípravu surovin na sušení. Větší kousky mají také koncentrovanější chuť.

ČTĚTE TAKÉ:

Sušička se skládá ze základní jednotky a sušicích plat, která se buď vrství na sebe a přiklopí víkem, nebo se do základní jednotky zasouvají. V základní jednotce je nasátý vzduch z místnosti ohříván na nastavenou teplotu a poté rozváděn k jednotlivým platům. Kromě tradičního ovládání mohou mít sušičky také digitální displej, zobrazující čas a teplotu. Je-li sušička vybavená časovým spínačem s automatickým vypnutím, nemusíte se už po zahájení sušicího procesu o nic starat. Vyšší úroveň představují sušičky se systémem filtrace, v němž je nasávaný vzduch zbaven všech nečistot, pachů a možných bakterií a plísní, jež by při sušení ulpěly na potravinách a mohly ohrozit zdraví konzumenta i délku použitelnosti sušených surovin.

Správná příprava je půl úspěchu

Suroviny k sušení musí být čerstvé, v případě ovoce zralé a nesmí být nahnilé, nebo dokonce plesnivé. Rozhodně nestačí postižené místo vykrojit, neboť zárodky jsou již v celém plodu. Ovoce omyjte, zbavte pecek či jádřinců, zeleninu omyjte, oloupejte nebo oškrábejte, houby očistěte. Drobné ovoce lze sušit celé, větší ovoce, zeleninu a houby pokrájejte na cca půlcentimetrové plátky a rozložte v jedné vrstvě na sušicí plato. Chcete-li u jádřincového ovoce udržet původní barvu, ponořte ho již naporcované na několik minut do vody s citrónovou šťávou.

Sušení je úspěch celý

Sušení je nejefektivnějším a nejšetrnějším způsobem konzervace surovin. Suroviny zmenší svůj objem na čtvrtinu až desetinu, což zjednoduší skladování. Podstatný je ale fakt, že takto upravené ovoce a další produkty si zachovají většinu vitaminů a dalších prospěšných látek, jako jsou minerály, vláknina i tolik potřebné antioxidanty, chránící buňky před účinky volných radikálů, a zároveň nezatěžují tělo přidanými konzervačními látkami. Sušením dochází k zintenzivnění chuti a vůně, ovoce je více kalorické než čerstvé, takže už v menším množství dokáže zasytit.

Teplota i délka sušení závisí na druhu sušených surovin. Nejvyšší teplota sušení je zhruba okolo 60 °C, aby nedocházelo ke zničení vůně, vitaminů i dalších látek. Usušené produkty nesmí být tvrdé a lámavé, ale nesmí být ani vlhké.

Trvanlivost závisí na skladování

Usušené produkty je nejvhodnější skladovat ve skleněných, vzduchotěsně uzavíratelných nádobách, na suchém, tmavém místě, kde teplota nepřesahuje 15 °C.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com