Kuchyňská linka do U

Výhodou tohoto uspořádání je zisk velkého pracovního prostoru a ukládacího místa na kuchyňské spotřebiče, nádobí, ale i potraviny. Vhodné je jak do menších místností, kde obestavíme kuchyňskými skříňkami tři stěny, tak do velkých prostor, kde jsou skříňky kolem dvou stěn a třetí strana je umístěna do volného prostoru. Jednotlivé části mohou být odděleny nebo na sebe navazují. Pokud se rozhodneme pro tuto variantu, musíme počítat s tím, že pak není možné umístit v kuchyni také stolování. Pokud máme malou kuchyni, potřebujeme tedy navíc ještě jídelnu, ve velké místnosti pak zřídíme u volného ramene barové sezení pro rychlé jídlo a v další části samostatný jídelní kout.

[Zde si můžete přečíst první díl seriálu o dispozičních řešeních kuchyní ]( “dispoziční řešení”)

Kuchyňská linka do G a T

Kuchyně tohoto typu uspořádání vystupují obvykle do prostoru a umožňují přístup k servírovacímu pultu či barovému sezení z obou stran. Ve spodní části bývá obvykle úložný prostor nebo otevřené vitríny, kam můžeme vystavit zajímavé kusy nádobí či umělecké artefakty. Tyto typy kuchyní vyžadují velký prostor, a protože je v nich velké množství ukládacích i pracovních ploch, využijí je v početných rodinách nebo tam, kde mívají často hosty.

Abychom co nejlépe využili dispozice kuchyňského prostoru, nestačí jen správně uspořádat jednotlivé komponenty, ale vybrat také ten nejvhodnější nábytek. Není totiž skříňka jako skříňka.

Spodní skříňky

U spodních skříněk bereme v úvahu prostor, který potřebujeme pro ukládání a vyjímání nádobí při otevřených dvířkách. Jejich rozměry a způsob otevírání závisí na velikosti kuchyně a množství a druhu nádobí, které budeme chtít uložit. Do klasických policových skříněk ukládáme hrnce a jiné nádobí, které je možné naskládat do sebe, případně samostatně stojící spotřebiče. Na další předměty, například různé ruční kuchyňské přístroje, struhadla, prkénka a další vybavení, které nelze dost dobře stabilně umístit, jsou vhodné zásuvky, nejlépe s plnovýsuvem. Zásuvky mohou být různě vysoké, případně patrové. Velmi efektně vypadají také drátěné police, ale v tomto případě rozvažujte, na co je budete používat. Nejsou vhodné pro malé ani příliš těžké předměty.

Horní skříňky

Horní skříňky nemusí být podle současných požadavků striktně stejné jako skříňky spodní, dokonce není ani nutné, aby měly stejný způsob či směr otevírání. Okolo spodních skříněk potřebujeme určitý manipulační prostor, to u horních skříněk není potřeba, ty by naopak do prostoru příliš zasahovat neměly, abychom si nezpůsobili při pohybu kolem linky úraz hlavy. Pokud jde o zavírání, klasická dvoukřídlá dvířka nejsou příliš praktická. Výhodnější a v současné době velmi módní jsou dvířka vyklápěcí, ale mohou být i shrnovací či posuvná, velmi efektně působí dřevěné, kovové nebo látkové roletky. Určitou nepříjemností je v případě horních skříněk usazování prachu na jejich vrchní ploše. Možným řešením jsou skříňky až do stropu, jejichž nejvyšší police využíváme k ukládání sezonních věcí – například vánočních či velikonočních ozdob a podobně.

Vysoké kuchyňské skříně

Vysokou skříň je možné pořídit pouze do velkých kuchyní, neboť je to dominantní kus nábytku a navíc zabere hodně místa. Často to bývá kompaktní kus, kde je umístěna spíž, a navíc jsou do něj vestavěny některé spotřebiče, třeba lednice nebo klasická a mikrovlnná trouba. Pokud jde o spížní skříň, velmi oblíbené jsou výsuvné systémy, ovšem i u nich musíme brát v potaz jejich klady a zápory. Nespornou výhodou jistě je, že je do nich přístup z obou stran a vše máme po ruce a na očích, takže odpadá dlouhé hledání. Bohužel nejobvyklejší drátěné police v těchto systémech nejsou příliš praktické. Kvůli rozsypané mouce je nutné uklízet všechny police pod ní. Další nevýhodou je fakt, že police nelze vždy přestavět či vložit další, takže například hořčice a další nízké nádoby vám zaberou vyšší prostor. Navíc vysunovat skříň širokou 30 cm a vysokou skoro dva metry i kvůli drobnosti může být namáhavé. Pokud chcete tyto kontejnery přesto využívat, zvolte dva typy – jeden úzký, „příruční“, kde budou věci, které potřebujete často, a druhý širší, který bude fungovat jako malý sklad. A alespoň několik polic by mělo mít plné dno.

Nepříliš vzhledné, o to praktičtější bývaly spížní skříně v panelákových kuchyních, umístěné u obvodové zdi, aby bylo možné odvětrávání zvnějšku. Téměř vždy v nich bylo chladněji než v bytě, a ne vše bylo tedy nutné ukládat do lednice. Při plánování kuchyně stojí i toto řešení za úvahu. S tím, že tato skříň může být zděná a třeba s nikou, díky čemuž se stane i zajímavým prvkem kuchyně.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com