Když jedete po dálnici, která vede podél Středozemního moře z Janova do Nice, míjíte Monako tak, že o tom pomalu nevíte. Knížectví se rozkládá dole u moře a dálnice je zaříznutá vysoko v kopci, aby nerušila. Monako je v podstatě jedno veliké město, jemuž vévodí kasino a hotel Louis XV. Je symbolem luxusu a bohatství a tuto svou reputaci si pečlivě udržuje.

Prodejná historie

Vznik současného Monaka, které je vlastně totéž co Monte Carlo, je jako pohádka. Knížectví mělo v roce 1847 rozlohu 24 čtverečních kilometrů. Tvořily jej tři obce: Monaco, Roquebrune a Menton. Ty posledně jmenované byly největší a nejbohatší, protože se tam pěstovaly olivovníky a citrusy.

ČTĚTE TAKÉ:

O rok později, kdy celou Evropou otřásaly revoluce, se Roquebrune a Menton začaly bouřit proti placení daní, vyhlásily nezávislost a vůbec se chtěly vymanit z monackého vlivu. Docela se jim to podařilo. Tehdejší vládce Karel III. se z rozpočtově svízelné situace chtěl dostat tak, že na radu svojí maminky Caroliny Gilbert povolil v Monaku v roce 1856 herny, které byly v okolních zemích zakázány. Byznys se ale moc nedařil, a tak kasino muselo zavřít.

V roce 1860 si Roquebrune a Menton odhlasovaly, že budou součástí Francie. Pro Monako to nevypadalo moc dobře. Od Francie nicméně knížectví dostalo nějaké odstupné. Peníze byly investovány do hotelů a dalšího kasina. Zemička moudře usoudila, že na tak malém prostoru nejde dělat nic jiného než turismus. Chybělo už jen zrušení daní, aby se sem stahovali bohatí cizinci, kteří si přáli spočinout v daňovém ráji.

Luxusní gastronomie

Kulinární ikonou Monaka je Alain Ducasse. Některé prameny uvádějí, že se zde narodil, ale není to pravda. Své první kuchařské zkušenosti získal na farmě svých rodičů v Chalosse ve francouzském regionu Landes. Jeho první kuchařské působení je samozřejmě také zajímavé, avšak jeho hvězdná kariéra v Monaku začíná v roce 1987, kdy dostal šanci vytvořit gastronomickou restauraci v hotelu De Paris v Monte Carlu. Restaurant byl pojmenován Ludvík XV. O dva roky později, v době kdy mu bylo třicet tři let, získal třetí michelinskou hvězdičku. L'hôtel de Paris byl první na světě, který obdržel toto označení. Dodnes je tento restaurant považován za chrám gastronomie a své hvězdičky si samozřejmě drží. Hned v závěsu za ním je se dvěma hvězdičkami hotel Metropole, kde se vaří ve dvou restauracích pod dohledem Joëla Robuchona. Yoshi je první japonský restaurant, který tento velikán založil.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com