Investice, která se vyplatí

Ještě před pár lety byl přírodní kámen doménou především luxusněji vybavených bytů, dnes je již i přes svou přetrvávající vyšší pořizovací cenu řazen mezi nejoblíbenější materiály používané při vybavování kuchyně.

Co se využití kamene v kuchyni týče, je častější jeho použití pro pracovní desky, vzrůstá ale i obliba podlah z dlažby zhotovené z přírodního kamene. Ideální je pak kombinace obojího, což vytváří zajímavý efekt. I když i v tomto případě platí staré známé pravidlo o tom, že méně je někdy více.



ČTĚTE TAKÉ:

8 výhod kamenné dlažby

  1. Kámen je jednoznačně nejodolnějším materiálem na výrobu podlahy (jak proti poškrábání, vrypům, ale také proti vysokým teplotám a chemikáliím, které se v kuchyni běžně používají).
  2. Nabízí možnost volby povrchové úpravy (lesk, pololesk).
  3. Lze ji speciálně impregnovat – například proti mastnotám nebo nasákavosti vlhkosti, což je ideální do starších domů, které bojují s vlhkem, nebo přízemních bytů.
  4. Je rozměrově přesná.
  5. Kámen vynikne nejlépe na velké ploše, jako je právě podlaha.
  6. Vhodná pokládka kamene umožňuje naprostou eliminaci spár, kde se drží nečistoty.
  7. Velmi snadno se udržuje.
  8. Má nízký tepelný odpor – tato vlastnost je velikou výhodou, pokud uvažujete o možnosti praktického podlahového vytápění.

Kámen zůstane chladný

Nevýhody zůstávají velice podobné jako u dlažby ze syntetických materiálů, pouze jsou některé charakteristické vlastností ještě výraznější. Zejména chladnost kamene a jeho tvrdost. Naopak kámen většinou při vhodném výběru povrchové úpravy nebývá tak kluzký jako jiné materiály.

Dalším faktorem, který zůstává ke zvážení, je finanční nákladnost dlažby z přírodního kamene – na druhou stranu dlažba z kamene svého pořizovatele rozhodně přežije, čímž mu finanční náročnost částečně vynahradí.

Žula a mramor

Nejčastěji využívanými přírodními kameninovými materiály pro výrobu dlažby jsou žula a mramor. Obě tyto varianty mají své výhody a nevýhody a obě patří mezi volbu pro opravdu náročného zákazníka.

Mramor je využíván často především proto, že má velmi zajímavou a charakteristickou kresbu, která působí velmi elegantně snad v každém interiéru.

Žula ale má zase větší spektrum různých odstínů a žíhání a má lepší vlastnosti – odolává lépe chemikáliím, vyšším teplotám a je tvrdší a trvanlivější.

Možnost obložení stěny

Další možností, jak využít jedinečného vzhledu přírodního kamene na větší ploše, je obkládka části zdi v kuchyni. V kombinaci s vhodně zvolenou podlahou bývá výsledný efekt dokonalý.

Pro obkládku zdi se nebojte využít výrazné barvy. Nechte si ale od výrobce poradit, zda právě vámi zvolená barva propouští dobře světlo, což je pro obkládku zdi velmi důležité.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com