V otázce zapojení velkých spotřebičů hrají hlavní roli bezpečnost a úspornost. Jejich bezproblémový chod, ale také používání současně s dalšími spotřebiči mají svá technická pravidla, která neobejde ani pověstný český kutil. U nových domů a bytů by rozvody včetně dostatečně silných jističů měl řešit už samotný projekt, podobně by tomu mělo být v případě rekonstrukcí. Při pouhé výměně nebo rozšíření arzenálu kuchyňských spotřebičů je nutné zjistit, zda je bude možné skutečně zařadit po bok stávajících domácích pomocníků.

Zapojení spotřebiče

Současné normy vyžadují u novostaveb zapojit všechny velké domácí spotřebiče, jako jsou elektrické nebo kombinované sporáky, varné desky, vestavěné trouby, myčky, pračky, sušičky apod., do samostatného okruhu s proudovým chráničem, který vyhodnocuje přítomnost napětí na ochranném vodiči. Většina těchto chráničů slouží zároveň jako jistič s funkcí odpojení.

ČTĚTE TAKÉ:

V každém případě by měly mít proudový chránič všechny spotřebiče pracující s vodou, tedy myčky, parní trouby, lednice s výrobníky ledu, pračky a sušičky. Do samostatné zásuvky by měly být zapojeny varné desky, myčky či pračky. U spotřebičů s vyšším odběrem elektrického proudu je doporučeno pro lepší tepelnou ochranu použít zásuvku s keramickou vložkou.

Jaké elektrické napětí spotřebič potřebuje

Většina spotřebičů funguje na běžné napětí 230 V. Tuto informaci musí obsahovat každý výrobní štítek spotřebiče a samozřejmě návod. Pokud ovšem není uživatel elektrikářské terminologie trochu znalý, může ho překvapit či znejistit informace typu: napětí 220-240 V, proudová pojistka 3x16 A, doporučené připojení k síti 400 V 3N ~ V. Co to znamená? Uvedené napětí 220-240 V znamená, že je spotřebič určen k zapojení do běžného domácího rozvodu, 3x16 A je alternativní zapojení na třífázový rozvod se spřaženým trojjističem 16 ampér (běžně se značí 3L+N), kde nedochází k výraznému přetěžování zapojené fáze síťového rozvodu, jak je tomu v prvním případě.

Trojfázové napětí neboli napětí 380 V se v domácím prostředí užívá zejména pro napájení větších strojů, jako jsou cirkulárky apod., ale poskytuje i vyšší efektivitu zapojení pro velké domácí spotřebiče, ať už jsou to elektrické a kombinované sporáky, varné desky, případně trouby. Jde o to, že v případě, že jsou funkční tři varné plochy a více nebo varné plochy plus elektrická trouba, je příkon velmi vysoký, zvlášť po zapnutí v náběhu. Tím se zvýší i odběr a dojde k neúměrnému zatížení elektrického obvodu 230 V, na což reaguje známým shozením jističe. Jištění proto musí být dostatečně silné, v odpovídající výši ampérů nebo je třeba zvolit právě zapojení na 380 V, kdy se o příkon zapnutých plotýnek podělí jednotlivé fáze.

Bezpečnost plynových spotřebičů

O tom, že s plynem si není radno zahrávat, svědčí stále častější výbuchy v bytových či rodinných domech. Instalace domácích plynových spotřebičů načerno nebo absence kontrol a servisu odborníků je nebezpečný hazard.

Pokud chcete nechat nainstalovat starší, např. bazarový spotřebič, měl by před zapojením projít servisní kontrolou, stejně jako rozvod plynu. Na to nezapomínejte ani v případě stěhování do staršího bytu nebo rodinného domku. Pro plynové rozvody a spotřebiče je povinná pravidelná roční kontrola odbornou firmou. V bytových domech by ji měl zajistit majitel domu, nikoliv nájemník nebo družstevník, v rodinném domě je povinnost na jeho majiteli.

Samozřejmostí je rovněž uzávěr plynu před každým spotřebičem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com