4 důležité otázky

Výběr dřezu je velice důležitý. I přesto, že u něj již díky myčkám nemusíme stát půlku dne, trávíme u dřezu zhruba polovinu času stráveného v kuchyni – omýváním potravin, opláchnutím drobného nádobí, sléváním vody uvařených těstovin, brambor a dalších surovin a dalšími běžnými činnostmi.

Před výběrem je nutné zohlednit několik faktorů:

  1. Budeme mýt ve dřezu i nádobí, nebo máme myčku?
  2. Jsme ochotni investovat do dřezu více peněz, aby nám déle vydržel?
  3. Kolik času jsme ochotni věnovat údržbě dřezu?
  4. Bude se vybraný dřez hodit do kuchyňské linky co do vzhledu i způsobem montáže?

Informujte se o způsobu montáže

Při výběru dřezu nemůžeme brát ohled pouze na materiál a vzhled. Jako první se musíme zajímat o to, zda se způsobem montáže vůbec vybraný typ do naší kuchyně hodí. Z hlediska způsobu montáže existují čtyři základní typy dřezů – nástavné, modulové, rovinové a podstavné.

ČTĚTE TAKÉ:

Nástavné dřezy se montují ze shora do připraveného výřezu v lince. Modulové stojí samostatně, nejsou pevně ukotveny v pracovní desce. U rovinových dřezů je povrch dřezu a kuchyňská linka v jedné úrovni. Podstavné dřezy jsou upevněny pod výřez v pracovní desce.

Ke každému materiálu se hodí více určitý typ montáže (nástavné dřezy k dřevěným, rovinové k umělému a přírodnímu kameni). Na trhu se objevují dokonce i dřezy s vyjímatelnou vaničkou, které umožňují snadnou údržbu a možnost opětovného využití vody například na zalévání.

Na pravou, nebo levou stranu?

Pozor je třeba si dát i s náklonem dřezu. Valná většina dnes montovaných dřezů je univerzálních neboli oboustranných. Do některých typů kuchyňských desek je ale třeba shánět dřezy s vaničkou umístěnou na pravou nebo levou stranu.

Vyberte vhodný tvar a velikost

Ty tam jsou doby uniformních kuchyňských linek, nyní můžete vybrat kuchyňský dřez podle svých potřeb – kulatý, klasický čtvercový nebo oválný. Velikost volte tak, aby se vám do dřezu vešel i velký hrnec na slití potravin. Můžete také zvážit, zda využijete košík na odložení drobného nádobí, nebo posuvné prkénko k odstavení velkých kusů nádobí.

Nepodceňujte výšku!

Čím více času u dřezu trávíte, tím důležitější je jeho ideální umístění. Není zdravé ani pohodlné stát denně u dřezu půl hodiny v předkloněné poloze, nebo naopak bez možnosti opřít si ruce.

Výška dřezu by se tak měla řídit podle osoby, která tráví v kuchyni nejvíce času. Správné umístění se pozná podle toho, že pokud ke dřezu přistoupíme, můžeme dát bez problému ruku na jeho dno, aniž bychom ale ohýbali záda.

Na baterii záleží

Baterie ke dřezu neodmyslitelně patří, a většinou je proto vybíráme dohromady. Měly by spolu ladit jak vzhledově, tak i barevně a druhem materiálu. Vždyť baterie je to, co na první pohled zaujme. Zároveň ale také od baterie vyžadujeme komfortní používání bez častých poruch.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com