Všude kolem sebe jsme obklopeni reklamním tvrzením, že můžeme mít kuchyni na míru. Co tento výraz obnáší a co všechno by znamenat měl, aby kuchyně byla co nejdokonalejší právě pro svého majitele? Nemělo by to rozhodně vyjadřovat pouze to, jak jenom naskládat police a skříňky do daného prostoru tak, aby nevznikala hluchá nevyužitá místa. Celá kuchyně by měla padnout dokonale na míru hlavně nám, kdo v ní budeme denně pracovat.

To znamená především, že nábytek by nám měl vyhovovat rozměrově – zejména na výšku; a jeho rozestavění by mělo odpovídat tomu, zda jsme leváci, nebo praváci. A pokud má někdo chuť podřídit se ještě dalším hlediskům a respektovat třeba pravidla čínské filozofie feng šuej, k tomu má velmi vysokou postavu a je levák, má opravdu o čem přemýšlet. Musí se pokusit skloubit opravdu hodně věcí dohromady – zásady ergonomie, módní trendy, pravidla interiéru ve smyslu feng šuej, přizpůsobit výšku nábytku své postavě a prohodit obvyklé sestavení nábytku opačně, aby mu kuchyňské činnosti bez problémů navazovaly.

Kuchyně by nám ale měla vyhovovat ještě po jedné stránce – mimoto, že bychom se zde měli cítit co nejpříjemněji (čehož dosáhneme i výběrem sympatických barev), měli bychom tuto pracovní místnost přizpůsobit také svému zaměstnání – přesněji řečeno tomu, zda během celého dne většinou sedíme, stojíme nebo chodíme. Při práci v kuchyni by se naše za celý den nastřádaná únava neměla rozhodně ještě prohloubit.

Kuchyně nám samozřejmě dále musí padnout do noty, pokud jde o vkus. Vybereme si sice barvu, tvary, styl – ale hodí se tam všechny doplňky a maličkosti, které už máme? Vlastníme třeba spoustu nám blízkých předmětů a teď bychom je chtěli mít na očích. Proto bychom měli při vybírání kuchyně a konzultacích s architektem mít jasnou představu nejen o materiálu, vzhledu nábytku a barvách, ale také o všem, co bychom v kuchyni rozhodně chtěli mít – a to může být třeba sbírka starých kafemlejnků nebo cibuláku.

-ag-Foto: Archiv In