1. Životní styl

Při plánování budoucí kuchyně bychom se měli důkladně zamyslet, jak intenzivně budeme kuchyni využívat a co je pro nás osobně důležité. Určitě je dobré se inspirovat v časopisech a katalozích, ale neměli bychom nekriticky přejímat všechny módní trendy.

Například pán nebo paní domu velmi rádi vaří, ale zároveň jsou úzkostlivě pořádní. Je pro ně vhodný současný aktuální trend otevřené kuchyně spojené s obývacím pokojem a kuchyňská linka ve vysokém lesku? Spojený obytný prostor podporuje soudržnost rodiny, ale při vaření se prostě neobejdeme bez nepořádku, i když pouze dočasného.

ČTĚTE TAKÉ:

2. Architektonické řešení

Umístění kuchyně v domě je úkolem architekta či projektanta, přesto je dobré znát několik důležitých zásad. Ideální je orientace na severní nebo severovýchodní stranu, protože při vaření a pečení se v místnosti znatelně zvyšuje teplota. Pokud není možné takové dispoziční řešení, je na místě uvažovat o opatřeních, jako je účinné stínění nebo speciální izolační okna.

Dále by kuchyně měla být situována blízko vchodu, eventuálně garáže, aby nebylo nutné nosit nákupy přes celý dům. Na druhou stranu, také jídelní stůl by neměl být příliš vzdálen od jídelní linky.

3. Kuchyně je první

Základní rozvržení kuchyně bychom měli mít připravené ještě před začátkem stavby nebo rekonstrukce. V rámci stavby se realizují instalace pro vodu a elektřinu tak, aby bylo možné snadno zapojit všechny spotřebiče, a vy tak nemuseli rozkopávat již hotové místnosti.

Soudobému minimalistickému stylu odpovídají výsuvné elektrické zásuvky, které jsou určeny pro zapuštění do kuchyňských a stolových desek. Některé spotřebiče (typu varná deska, elektrická trouba a podobně) se nezapojují do zásuvky a některé vyžadují vlastní jistič, nemluvě o přípravě pro plynový sporák.

4. Zóny

Každá kuchyně obsahuje dvě úložné zóny – potraviny, nádobí a pomůcky, a tři pracovní – mytí a čištění, příprava, vaření a pečení. Návaznost jednotlivých zón by měla odpovídat pracovnímu postupu při přípravě jídla.

S tím souvisí i tvarová uspořádání kuchyňské linky, která se označují velkými písmeny abecedy. Nejjednodušší a nejběžnější v malých kuchyních je linka I – lineární, kde jsou zóny řazeny za sebou. Toto řešení je vhodné pouze ve velmi malé nebo úzké místnosti. Běžné jsou linky ve tvaru L, U, G, H a jejich varianty s ostrůvkem. V kuchyni typu U a G by mezi rameny měla být minimální vzdálenost 90 cm.

5. Volné, nebo vestavěné

Před objednáním kuchyňské linky je třeba udělat si představu, jaké typy spotřebičů vůbec existují. V současnosti se naprostá většina spotřebičů vyrábí i ve vestavěné variantě (včetně například kávovarů). Vestavěné varianty bývají dražší, ale kuchyň působí čistším, uspořádanějším dojmem a její údržba je snazší.

V dostatečně prostorné kuchyni je možné využít různé výšky pracovních ploch, například snížení varného centra.

6. Nejčastější chyby

Důležité je přesné zaměření místnosti s již hotovými povrchy, včetně výšky stropu, parapetů a zakreslením instalací. Nedoporučuje se lokalizovat sporák nebo dřez ke stěně bez možnosti odkládací plochy z obou stran.

Také bychom se měli vyvarovat umístění dřezu nebo varného centra u okna, pokud nejde o okno atypické horizontální v dostatečné výšce. Digestoř s venkovním odtahem je účinnější než pouze cirkulační čištění vzduchu přes filtry, odtahové potrubí by nemělo být delší než tři metry s maximálně dvěma pravoúhlými ohyby.

7. Kuchyňský nábytek

Nabídka materiálů je široká, nejdražší jsou skříňky z masivního a dýhovaného dřeva, stejně drahé nebo levnější lakované a mezi nejméně finančně náročné patří foliované MDF desky nebo laminované. Mezi novinky patří povrch z barevného akrylátu, který vytváří skleněný efekt.

Nejlevnější pracovní desky jsou z lamina, dále potom se vzrůstající cenou následuje masivní dřevo, umělý kámen, přírodní kámen, kompozitní materiály, nerez a sklo. Stejný materiál, z jakého je pracovní deska, se v současnosti také objevuje na stěně za ní, kde nahrazuje klasický keramický obklad.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com