Předem je ale dobré vědět, co od nové kuchyně očekáváme, i jaké informace naopak v kuchyňském studiu potřebují od nás.

Informace pro kuchyňské studio

Do kuchyňského studia bychom měli přijít již vybaveni základními informacemi. Jestliže jde o výměnu staré linky za novou, je dobré nakreslit jednoduchý plánek místnosti a prostor změřit – plochu, výšku stropů, kde jsou otvory ve zdi, kam se otvírají okna a dveře. Je také nutné do plánku zakreslit, kudy vedou rozvody elektřiny, vody a plynu, ty se měří vždy od vnitřního rohu v jednom směru. Důležité je také vědět, kde jsou umístěny zásuvky provozní i spotřebičové. Zakreslen by také měl být odtah pro digestoř, pokud existuje, případně umístění stávající digestoře s filtrem, a požadavek na umístění lednice.

Co je původní a co bude nové

Zákazník by měl uvést, které spotřebiče má a které je nutné dokoupit. Do nové kuchyňské linky lze zabudovat i starší spotřebiče, do kuchyňského studia je pak v takovém případě třeba donést jejich rozměry, například volně stojící sporák může být šíře 50 nebo 60 cm, stejně tak různé mohou být rozměry ledničky a podobně. Zakresleny by měly být také původní obklady a požadavky na obklady nové podle předpokládaného rozmístění skříněk nové linky.

Také podlaha je důležitá – jestliže je tam například dlažba, je dobré donést vzorek, aby bylo možno vyřešit i doplnění krytinou novou. Zákazník by měl mít i představu o rozmístění osvětlení, zda bude kuchyně sloužit i jako jídelna a kolik lidí zde bude stolovat. To vše platí také v případě, že pořizujeme linku do novostavby. Zde je situace jednodušší v tom, že máme k dispozici půdorysy podlaží, kde je od architekta alespoň zhruba zakresleno, jak by kuchyně měla vypadat a kde jsou situovány přípojky na sítě. A pokud už tohle všechno máme, můžeme se vypravit do kuchyňského studia.

Kuchyně i pro děti

Pracovníci kuchyňského studia by měli být do podrobna obeznámeni nejen s technickými údaji, ale také se zvyky rodiny. Měli by vědět, zda jsou v rodině děti, či zda děti plánuje, protože jiné je zařízení kuchyně pro bezdětné a jiné pro rodiny s malými či většími dětmi, a to z hlediska vybavení i bezpečnosti. Pokud děti jsou, je lépe zvolit spotřebiče s dětskými pojistkami, jiné může být i osazení zásuvek, otvírání skříněk a podobně. Dětí se často týká také umístění mikrovlnné trouby, jestliže rodiče počítají s tím, že ji budou potomci samostatně obsluhovat.

Parametry spotřebičů

V kuchyňském studiu mohou poradit i s výběrem spotřebičů, záleží na tom, zda zákazník požaduje spotřebiče vestavěné, či samostatně stojící, jestli mají být od jedné firmy, nebo preferuje spíše funkce jednotlivých výrobků. Mezi spotřebiči existují rozdíly i z hlediska úspornosti, hlučnosti provozu, ta je významná především v případě, že máme kuchyni spojenou s obývacím pokojem.

Měli bychom mít jasno i v tom, zda chceme varnou desku a jakým médiem bude napájena. Důležité je také umístění myčky a mělo by s ní být počítáno i v případě, že ji zatím zákazník nemá a nebude ji v nejbližší době ani pořizovat. Časem se může rozhodnout jinak, a proto by měl být pro ni připraven samostatný jistič, přívod vody, odpad, zapomenout se nesmí na dvířka, pokud půjde o vestavěný přístroj, neboť později by stejná nemusela být již k sehnání.