Působí čistě, relaxačně, tyrkysový tón evokuje prázdniny a moře. V kombinaci s bílou nám modrá vykreslí v hlavě středomořskou vesničku, ve které jsme se cítili tak dobře. Kuchyni modrobílá kombinace většinou velice sluší, i proto, že se tato chladnější sestava může střídavě oživovat červenou, žlutou, oranžovou apod.

Na jakou vsadit?

I „studená“ modrá má své přednosti – je zářivá a oslnivá a patří do divoké skupiny s ostrou zelenou, oranžovou a červenou.

ČTĚTE TAKÉ:

Její minus? Snese se jen v omezeném množství, ale v detailu zasvítí a nedá se přehlédnout. Stejně dobře si stojí sytá modř letního nebe. Je o nějaký ten tón méně agresivní, tudíž laskavější a příjemnější na koukání. Hlavní trojici doplňuje vybledlá, pomněnkově modrá, která sluší textilu s venkovským rázem, ale i hrnkům a jinému nádobí. Hrncová modrá se také uplatní, škála odstínů je opravdu široká a výraznou skupinou jsou tyrkysy, kdy se modrá snoubí se zelenou.

Kombinace raději ne

V současné době se barvy nekombinují vždy v protikladech – k tmavé světlá, k ostré jemná. Velmi často se vedle sebe kladou barvy příbuzné. Jde to i s určitým typem modré, který se velmi dobře snese s některými odstíny tyrkysové, nebo je možná kombinace hodně bledé a hodně výrazné modré, ale naše doporučení je držet se při zemi.

Něco jiného je, když je takto už namíchaný vzor na nádobí, ubrusu či přehozu, ale pokud budete chtít vyladit celou kuchyni, asi se vám nepovede dodržet přesné dva odstíny u všeho a docílíte barevného nesouladu, který bude pro oko nepříjemný. Modrá je krásná a klidná barva, ale dokáže být také velice zrádná, proto je dobré zacházet s ní v rukavičkách, nepřemodřit, protože by vám kuchyně zestudeněla. A právě pro teplejší pocit se k oblíbené kombinaci bílá-modrá přidávají již zmíněné jasné a teplé barvy.

Modré svědčí horký letní den, proto s ní počítejte pro prázdninové stolování venku pod širým nebem. Vždyť proto je bílá s modrou tak oblíbená na jihu Evropy, pod rozžhaveným sluncem nás barvy spojenými silami příjemně chladí a osvěžují.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com