To, že je v chladničce zima, a potraviny tak vydrží delší dobu čerstvé, bereme stejně samozřejmě, jako se ráno střídá s večerem. Proto chladničky vybíráme podle dalších parametrů, kterými se nás snaží nalákat ke koupi. Výrobníky ledu a americké chladničky nejsou nic nového, kdo po nich toužil, už je má doma. Současný trend v bydlení však jde směrem, který je šetrný a vstřícný k přírodě. Takže i nové chladničky se snaží být ohleduplné k životnímu prostředí.

Systém cirkulace vzduchu

Každý kvalitní výrobce se snaží v současné době nabídnout vlastní systém chlazení a odvětrávání pomocí cirkulujícího chladného vzduchu. Díky němu se chladnička při správném používání nemusí odmrazovat, prostředí uvnitř by mělo mít optimální vlhkost, aby se potraviny nevysušovaly, nebo na nich naopak nebyla námraza či kondenzované kapky vody.

ČTĚTE TAKÉ:

Technologie, která se třeba u výrobků Electrolux nazývá Fresh Frost Free a u Samsungu Smart Eco System, spolu s dalšími autoregulačními systémy zaručuje také nižší energetickou spotřebu. Ta již přesáhla dřívější stupnici označování pomocí písmen a snížila se na úroveň popisovanou jako A+. Dokonce již bylo dosaženo hodnoty A+++.

Světlo a prostor

Dalším parametrem chladniček, na který se soustředí pozornost výrobců, je objem vnitřního prostoru. Vylepšená izolace dovoluje dosáhnout tenkých rovných stěn, takže se dovnitř vejde více věcí, aniž by bylo nutné zvětšovat vnější míry. Na to, aby se v chladničce dobře udržoval pořádek, je třeba kvalitní světlo. Osvětlení LED má nižší spotřebu a podle údajů výrobců až o deset let delší trvanlivost než klasické fluorescentní žárovky. Světlo již také nemusí vycházet z jednoho zdroje, ale může být umístěno v různých částech chladničky, aby dosáhlo rovnoměrného pokrytí.

Vzhled a informace

Ačkoli je možné si ke každému výrobku pročíst množství technických specifikací, stejně hraje vedle ceny důležitou roli celkový vzhled spotřebiče. Mezi obvyklé nároky patří, aby chladnička byla velká, ale přitom v kuchyni nerušila. Spousta lidí totiž stále bere zejména kombinované chladničky jako nutné zlo, které velkým objemem hyzdí kuchyňskou linku. Výrobci se snaží tento přístup vymýtit a najímají šikovné designéry, kteří pomohou skrýt technické součásti jako panty a madla, zaoblují hranaté tvary a všemožně se snaží zjemnit celkový vzhled.

Po vlně nerezových a šedých barev se opět dostává do popředí chladnička v bílé barvě. Lépe zapadá do místností stylizovaných ve venkovském, francouzském či romantickém stylu. Informační dotykový panel z vnější strany chladniček vyšší třídy dává možnost vědět a ovlivňovat, co se děje uvnitř, aniž by bylo nutné otvírat dveře. Pohledů, z jakých lze hodnotit každý výrobek, je hodně. Pokud se tedy chystáte ke koupi nového spotřebiče, prověřte si nejdřív dobře nejen jeho cenu, ale také vlastnosti.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com