Zatracovaný hliník

Hliník se ocitl na černé listině poté, co byla prokázána souvislost mezi hromaděním hliníku v mozkových buňkách a Alzheimerovou chorobou.

Hliníkové nádobí z mnohých domácností putovalo do kontejnerů bez ohledu na své pozitivní vlastnosti, například skvělou tepelnou vodivost. Jak to tedy s hliníkem doopravdy je?

Ve velkém množství je hliník pro lidský organizmus opravdu nebezpečný a určité množství se z hliníkových nádob do jídla skutečně uvolňuje.

Touto cestou se nám však dostane do těla hliníku tak málo, že je to ve srovnání s jinými zdroji (například hliník v půdě) zcela zanedbatelné.

ČTĚTE TAKÉ:

Souvislost mezi Alzheimerovou chorobou a používáním hliníkového nádobí nebyla nikdy prokázána. I přes tyto dobré zprávy se nedoporučuje v hliníkových nádobách vařit hodně kyselé potraviny – v těch se totiž hliník snáze rozpouští.

Máme se bát teflonu?

Před časem se také objevily poplašné zprávy, že je teflon rakovinotvorný a při sebemenším poškození jeho vrstvy by měla být nádoba okamžitě vyřazena.

Druhá část je pravdivá – pokud teflon odprýskne, opravdu není bezpečné nádobu dál používat. Je to však z jiného důvodu – teflonové úlomky jsou nesmírně ostré a pozření takového kousku by mělo stejné následky jako spolknutí střepu.

Pokud jde o souvislost s rakovinou, je problém složitější. Rakovinotvorný je formaldehyd, který se může z teflonu uvolňovat, pokud nebyl při jeho výrobě použit správný postup.

Řešením je vyhýbat se podezřele levnému teflonovému nádobí a vsadit raději na osvědčené značky, které podléhají přísným kontrolám.

Nerez způsobuje alergii?

I tak moderní materiál jako nerez má své odpůrce, kteří tvrdí, že vaření v nerezových hrncích způsobuje alergii. Je to sice zjednodušené, ale něco pravdy na tom je.

Nerez se skládá především z chromu a niklu – a právě ten je jedním z největších původců kontaktních alergií. Mnozí alergici uvádějí, že nerezové nádobí bez problému používají.

Odborníci přesto upozorňují, že při delším kontaktu s potravinou se nikl může z nádobí uvolňovat. Proto se nerez nedoporučuje například pro skladování potravin nebo delší marinování.

Bezpečná alternativa

Snad jediným materiálem, jemuž není co vytknout, je sklo, samozřejmě bílé. Vysoko si stojí také porcelán a keramika s bezolovnatou glazurou, či bez glazury.

Ve všech případech však platí: Nakupujte kvalitní nádobí od certifikovaných výrobců. Ti podstupují množství kontrol, které vám sebekrásnější nádobí z tržnice nikdy nezaručí.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com