Čaj trochu netradičně

Máte rádi čaje? Tak to by vám neměla uniknout novinka od Ahmad Tea. Tahle firma známá mezi čajomilci totiž vytáhla na světlo nové příchutě, z nichž jedna nás opravdu zaujala – třešeň s šípkem. Prostě vynikající elixír, který dodá jak vzpruhu pro tělo, tak i potěší chuťové pohárky. Je zdravý, a přitom velmi dobrý. Cena je 54,90 Kč.




Černý kapitán

Kapitán Morgan připlouvá na své lodi přes oceán rumu, který už není bílý, ale temně černý. Čtyřicetiprocentní rum Captain Morgan Black Spiced je autentický karibský rum destilovaný z nejkvalitnější třtinové blackstrap melasy, silné a černé jako sama noc. Jako připomenutí kapitánových cest je do směsi přidán prvotřídní hřebíček a svůdně aromatická kůra skořicového stromu Cassia, které nápoji dodávají robustní chuť Karibiku. Cena za sedmičku téhle černé pecky je 445 Kč.

Víno pro všechny

Máte rádi víno? Nemůžete ale alkohol (ať už z jakéhokoli důvodu)? Tak zkuste dealkoholizovaná vína, tedy vína, která jsou vyrobena tradiční metodou fermentace a pak moderními postupy vakuové extrakce zbavena alkoholu. Jako příklad tu máme růžové nealkoholické víno EminaSin Rosado. Víno pochází z hroznů Tempranillo a Verdejo, kvašení probíhá s kvasinkami, které produkují nízký obsah alkoholu. Jeho barva je třešňová, čistá a zářivá s fialovým lemem. Aroma zahrnuje široké spektrum ovocných vůní jahod, broskve, ananasu a ostružin, s květinovými tóny fenyklu. A až ochutnáte růžové, tak třeba na vánoční svátky budete otevírat červené EminaSin Tinto. Cena na a-freewine.cz obou druhů je 179 Kč.

Připravte se na svátky

Před Vánoci a silvestrem bude v obchodech velká nabídka šumivých vín. Ale co naplat. Obchodníci se budou chtít na nejprodávanějších kusech pořádně „napakovat“, a tak zkuste myslet na svátky už teď. Ostatně když si koupíte lahvičku nejprodávanějšího šumivého vína na světě Freixenet Cordon Negro Brut, můžete si ji otevřít i jindy než jen o Vánocích. Global Wines, oficiální dovozce do ČR, nabízí šumivá vína Freixenet v několika druzích – od slámově žluté Freixenet Carta Nevada Semi-Seco, přes růžovou variantu až po Freixenet Reserva Real Brut. A to je špička. Označení Real v názvu znamená, že tato Cava má certifikát „Královské víno“ a může být dodávána královskému dvoru. Skládá se z 80 % Macabeo, Parellada a Xarel-lo (ve stejném poměru) a 20 % vín typu reserva.

Foodpairing

Víte, co je foodpairing. Je to poměrně nový obor, který se věnuje kombinování chutí potravin na základě podobnosti hlavních aromatických složek. S tímto inovátorským přístupem přišel Heston Marc Blumenthal, nositel Řádu britského impéria, anglický kuchař a majitel restaurace (The Fat Duck), která byla oceněna třemi michelinskými hvězdami. Laicky řečeno – každá chuť je jedinečná, když ji ale smícháte s jinou, vznikne něco úplně nového. I zdánlivě neslučitelné potraviny tak vytvářejí překvapivě dokonalé kombinace a skvěle se doplňují.

Jako příklad jsme si vzali Jameson Irish Whiskey. Ta má velmi lehké a příjemné aroma. Její nezaměnitelná chuť připomínající ořechy a vanilku s podtextem višně je doplněná delikátní květinovou vůní s jemnými tóny sluncem rozpáleného dřeva a medovou sladkostí.

Z hlediska foodpairingu se její chuť výborně pojí s medem, s vlašskými ořechy a vanilkou. Abychom si dovedli lépe uvědomit jednotlivé tóny v chuti Jamesona, servírujeme také s ječmenem, dřevem a celými vlašskými ořechy.