Není kuchyně jako kuchyně. Státní norma ČSN 734301 pamatuje na různé požadavky mnohých kuchyní. Pamatuje na to, jestli je kuchyně jako samostatná místnost, jestli je součástí jídelny nebo dokonce obývacího pokoje. Pamatuje na to, jak se musí měnit vzduch, kde nemá být umístěna spíž…

Kuchyně jako samostatná místnost

Takzvaná pracovní kuchyně, tedy místnost, kde není ani prostor na jídelní stůl. Všechny rozměry navíc norma dělí na množství pokojů, protože celkem logicky se předpokládá, že čím větší byt, tím více lidí v něm může bydlet. Základem je tedy byt s 1-3 místnostmi, kde by samostatná kuchyň měla mít minimálně 5 m², v případě vozíčkářů 7 m². U čtyřpokojových bytů a domů se tato plocha zvětšuje na 6, respektive 8 m², a pokud má byt či dům více místností, pak by měla mít kuchyně 8, respektive 10 m²

Kuchyně se stolováním i s obývákem

Následují kuchyně, které jsou spojené s jídelnou, mají tedy v sobě zakomponované místo pro stolování.

  • 6 m² (8 m²) u bytů s 1-2 obytnými místnostmi
  • 10 m² (12 m²) u bytů s 3 obytnými místnostmi
  • 12 m² (14 m²) u bytů s 4 obytnými místnostmi
  • 15 m² (17 m²) u bytů s více než 4 obytnými místnostmi

Kuchyně, které jsou spojené navíc s obývací místností, musí mít minimálně 12 (22) m² u bytů s jednou obytnou místností a 18 (24) m² při dvou obytných místnostech.

Jelikož může být kuchyně i spojená s lůžkem, měla by tato místnost mít minimálně 16 (24) m², což koresponduje s minulým článkem, kde jsme mluvili i o minibytech (garsonkách), které musí mít právě tuto velikost.

Další požadavky na kuchyně

V prostoru pro vaření musí být prostorová a technická možnost instalovat:

  1. zařízení pro vaření a pečení
  2. pracovní plochu
  3. dřez na mytí nádobí s odkládacími plochami, případně včetně myčky nádobí
  4. nábytek na uskladnění nádobí
  5. chladničku, jejíž výška nesmí být omezena jiným zařízením, případně i mrazničku
  6. drobné kuchyňské spotřebiče

Vybavuje-li se prostor k vaření plynovým spotřebičem, musí velikost prostoru a výměna vzduchu vyhovovat požadavkům podle zvláštních předpisů dle ČSN EN 1775.

Při jednořadém uspořádání kuchyňského zařízení musí být volný prostor před ním široký nejméně 1 100 mm, při dvouřadém uspořádání nejméně 1 000 mm.

Prostor pro uskladnění potravin se navrhuje jako spížní komora. Pokud je navržena spížní skříň, musí být provedena tak, aby neumožňovala vznik plísní. Prostor pro uskladnění musí být větrán (o provedení také hovoří naše ČSN v dalších kapitolách) a nemá být umístěn v sousedství oteplujícího tělesa (komín, sporák apod.).

Titulní foto: Thinkstockphotos.com