Jde o Antinori nel Chianti Classico, nevšední architektonické dílo rodiny Antinori, ve kterém se snoubí vinařské sklepy s muzeem. Najdete jej ve městě Bargino.

Chrám s muzeem zasvěcený vínu

Antinori nel Chianti Classico je chrám zasvěcený vínu, který je citlivě vsazený do scenérie plné vinic, olivových hájů a dubového porostu. Můžete zde nasát atmosféru linií působivé sklepní architektury, procházet se prostory s uskladněnými sudy nebo nahlédnout do práce místních zaměstnanců, kteří vám ozřejmí různé fáze výroby vína. Součástí sklepních prostor je i muzeum, kde je k vidění část z historické umělecké sbírky rodiny Antinori společně s díly mezinárodně uznávaných umělců, mezi které patří Yona Friedman, Rosa Barba a Jean-Baptiste Decavèle. Ale i architektura vás nenechá chladnými. Zasazený moderní dům od Archea Associati plynule navazuje na vinice a ve stráni vytváří dominantu jen tehdy, když stojíte pod velikou křídlovou střechou. Zvenčí se plynule zapojuje do plochy terénu.

vinařství

Degustace vína a toskánské speciality

Po prohlídce prostor se můžete stavit na skleničku dobrého vína. K degustaci se nabízí například Villa Antinori Bianco, Tignanello, Solaila a další. Zajít můžete i do přilehlé restaurace, jejíž kuchyně staví na toskánské tradici, a ochutnat zde vybrané speciality.

Středověká pevnost obklopená historií Etrusků

Za návštěvu stojí také středověká pevnost Castello della Sala z roku 1350, kterou rodina Antinori vlastní. Pevnost se nachází v oblasti Umbria nedaleko toskánských hranic, zhruba 18 kilometrů od historického městečka Orvieto. Pevnost, kterou obklopuje bohaté dědictví etruské kultury, je po kompletní rekonstrukci a v současné době se k ní váže 500 ha pozemků, 160 ha představují vinice.

Vinice lákající k procházkám

Vinice v okolí Castello della Sala, charakteristické svou jílovitou půdou tvořenou naplaveninami na podloží sopečného původu, jsou jako stvořené k podzimním procházkám. Uvidíte zde mnoho tradičních odrůd, hlavně Procanico a Grechetto. Vinařství rodiny Antinori je však proslulé především vínem Orvieto Classico. Produkuje se zde ale také chutný domácí kozí sýr a olivový olej. Vína z vinařství Antinori jsou snadno dostupná i pro české zákazníky díky distribuci společnosti Global Wines.