Žaluzií se nemusíte zbavovat

Pokud jste již zvyklí na moderní a praktické žaluzie, a přesto byste chtěli mít i útulněji vyhlížející záclony a závěsy, není problém. V dnešní době jsou již možnosti takřka neomezené – žaluzií existují velice široké palety druhů a především barev, takže je můžete jednoduše sladit s vhodnými záclonami a závěsy.

Pozor je třeba si dát pouze na to, aby místnost nebyla pak příliš tmavá – volte jen jemné záclony nebo takřka průhledné a lehké závěsy. Do některých kuchyní se výborně hodí také kratší záclonky, které neznemožňují přístup světla do místnosti.

Jaký materiál?

Materiál je při výběru tím nejdůležitějším – obchody mají velmi širokou nabídku záclon a závěsů v různých cenových relacích. Na ceně se většinou zobrazí právě kvalita materiálu. V tomto případě se vyplatí nešetřit nebo vyčkat nějaké slevové akce – kdo by se chtěl celý rok dívat na zmuchlané a beztvaré záclony?

Do kuchyně doporučujeme vybírat lehké materiály bez přílišného zdobení, které půjdou bez problémů doma prát. Je třeba počítat s tím, že v kuchyni budou záclony vyžadovat častější údržbu než v jiných částech bytu.

Barevné ladění

Tak jako ostatní vybavení interiéru podléhají i záclony a závěsy různým trendům. Nyní jsou in různobarevné kousky, které vkusně doplňují interiér. Výborné je také sladění s ubrusy, chňapkami nebo utěrkami.

ČTĚTE TAKÉ:

Do kuchyně doporučujeme přírodní, klidnější barvy, které se budou hodit k nábytku a podlaze. Nic nezkazíte například odstíny béžové nebo hnědé, některé kuchyně ale potřebují trochu prozářit – například modrou, zelenkavou nebo oranžovou barvou.

Délka je důležitá

Co se délky týče, máme celkem tři možnosti – záclona může sahat těsně pod nebo k parapetu okna, což je nejčastější případ. K některým oknům se ale hodí záclony, které sahají až na zem.

Pokud máte problém se světlem a záclonu máte spíše jako estetický doplněk, můžete zvolit také kratší kousky, které mnohdy nesahají ani do půlky okna. Pozor ale, aby nepřekrývaly záclony a závěsy topení, jednak by mohlo dojít k nehodě a také protopíte více energie.

Náš tip! Pořiďte si záclon více, jedny na léto a jedny na zimu – záclony se neokoukají a mezitím je můžete pohodlně vyprat.

Pár rad na závěr

Nezapomínejte také na výběr vhodné garnýže nebo konzole pro úchyt závěsů či záclon. K dostání je celá řada barev a materiálů – volte spíše lehčí garnýže bez zbytečných záhybů a z materiálů, které do sebe nenasáknou kuchyňské pachy.

Zároveň by se ale měla garnýž typově hodit do celé kuchyně. Pokud nejste zrovna zručné švadleny, je také dobré se v obchodě hned při výběru zeptat, zda nabízejí šití záclon a závěsů a kolik si za něj účtují.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com