Kam s ním?

Spousta lidí se domnívá, že dávat podlahové vytápění jen do některých částí bytu je nesmysl. Vybavit podlahovým vytápěním celou domácnost je však pořádně drahé... Jak to vyřešit?

I když u některých firem vyjde pokládka menší plochy na trochu vyšší cenu na m², přesto se vyplatí instalovat podlahové vytápění jen tam, kde se opravdu využije. Tedy do prostor, kde je podlaha skutečně chladná – v koupelnách, na toaletách, v chodbách a kuchyních.

ČTĚTE TAKÉ:

9 předností podlahového vytápění:

  1. Za největší výhodu můžeme považovat primární funkci podlahového vytápění, tedy zajištění komfortu tepla od nohou.
  2. Podlahové vytápění můžeme v obdobích, kdy není taková zima, využít jako doplňkový, úspornější typ vytápění.
  3. Díky podlahovému vytápění je teplo do místnosti distribuováno rovnoměrně, což je vhodnější například pro alergiky.
  4. Provoz není finančně náročnější než vytápění klasické, nezabírá ale prostor.
  5. Může se kombinovat s klasickým topením - například s radiátory.
  6. Lze ho položit pod většinu typů podlahových krytin.
  7. Je spolehlivé, bezpečné i pro děti a domácí zvířata.
  8. Má dlouhou životnost, prakticky bez nutnosti údržby.
  9. V místnostech s podlahovým vytápěním se méně práší.

Nevýhoda? Pomalu se roztápí!

Největší nevýhodou podlahového vytápění i nadále zůstává jeho poměrně vysoká cena. Podlahových vytápění ale existují různé druhy, které se finančně hodně odlišují – není tak problém najít ideální typ do každé domácnosti dle její velikosti i již zabudovaných topných těles.

Další nevýhodou je fakt, že než se podlahové topení roztopí, trvá to poměrně dlouhou dobu – není tak možné například střídat výrazněji teploty ve dne a v noci.

Může škodit zdraví? Ne!

Podlahové vytápění je škodlivé pro zdraví – to je další rozšířený mýtus, který se nezakládá na pravdě. Podlahové vytápění samo o sobě škodlivé není, pokud se dodržují základní zásady jeho využívání, jako je vyhřátí na maximálně 28 stupňů Celsia.

Některé osoby, zejména ženy, si stěžují, že jim při využívání podlahových topení otékají nohy, v takovém případě je třeba topení ještě zmírnit. Žádné závažnější potíže ale topení v podlaze způsobovat nemůže, naopak.

Rovnoměrná distribuce tepla je pro naše tělo zdravější než různé teploty v různých částech místnosti. Některým alergikům se skutečně po instalaci podlahového topení dýchá podstatně lépe.

Nehodí se pod jakoukoli podlahu!

Tento mýtus je již dávno překonán – faktem ale stále zůstává, že v kombinaci s chladnou dlažbou vyniknou výhřevné vlastnosti podlahového topení nejvíce. Pokud jste se ale rozhodli z jakéhokoli důvodu vyměnit dlažbu za jiný povrch, není problém.

Dle současných výrobců podlahových krytin je možné instalovat podlahové topení takřka pod jakoukoli podlahovou krytinu. Dřevo je dokonce známo tím, že velice dobře vede teplo. U některých materiálů je jen třeba více dbát na to, aby se topení nerozehřívalo více, než má.

Obecně platí, že pro podlahové vytápění je mimo dlažby ideální i tvrzené PVC, problém není ani s měkčenými materiály. Pod laminátovou nebo dřevěnou plovoucí podlahu se jednoduše položí speciální podložka, která nijak neruší průchod tepla.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com