Kuchyňské odpadkové koše se dají rozdělit na vestavěné a volně stojící, další dělení se týká jejich uspořádání – mohou být s jednou nádobou, dělené nebo s více nádobami – takzvané sortery.

Odpadkový koš by měl být v kuchyni vždy po ruce, ovšem pravdou je, že nejde o příliš estetickou součást vybavení, krčí se proto zpravidla někde v koutku, aby nebyl moc na očích. Ovšem i tento problém lze vyřešit. Jestliže máme dostatek místa v kuchyňské lince, zvolíme vestavěný koš s více nádobami, který zabudujeme obvykle do skříňky pod dřezem. Pokud místo není, vybereme designově zajímavý volně stojící koš, který může být i pěkným doplňkem vybavení.

Volně stojící kuchyňský koš

Nejčastěji používáme asi koše samostatné, volně stojící, do nichž vkládáme mikrotenový sáček. Tuto variantu volíme v případě, že na vestavěný koš v lince opravdu není místo nebo máme starší linku, kde by ho bylo problematické zabudovat. Pokud nezvolíme značkový designový koš, nebývá velkou ozdobou, spíše trpěnou nezbytností. V takovém případě, jestliže to styl kuchyně dovoluje, ho můžeme skrýt v jednoduchém výklenku za látkový závěs nebo bambusovou či rákosovou roletu.

ČTĚTE TAKÉ:

Zabudovaný kuchyňský odpadkový koš

Při projektování nové kuchyně se snažíme najít i místo pro odpadkový koš uvnitř některé spodní skříňky linky. Linku tedy promýšlíme tak, aby byl dostatek místa na uložení nádobí, ale také aby koš byl pokud možno po ruce. Obvykle bývá uložen v dřezové skříňce, která skrývá sifon, hadici od baterie, případně i napojení myčky a podobně. Toto umístění je i praktické, protože u dřezu čistíme zeleninu a připravujeme jídlo, odpadky proto nemusíme nikam nosit. V této skříňce může stát samostatný odpadkový koš, je ale také možné zvolit koš vestavěný. Výrobci se drží typizovaných rozměrů skříněk kuchyňské linky, nebývá proto problém zvolit ten správný model. Vestavěný koš má řadu předností. Například vyjede automaticky při otevření skříňky a otevře se, je proto jednoduché do něj smést odpadky z pracovní desky. Bývá uložen buď v samostatném uzavřeném boxu, pak nepotřebuje víko, nebo je pouze v otevřeném boxu, pak je jeho součástí i víko, které se otvírá obvykle samočinně při vysunutí koše. Pořídit lze i vestavěný koš, který se vysune po sešlápnutí pedálu pod dvířky kuchyňské linky. Lze ho také zabudovat přímo do pracovní desky, kde je zakrytý pouze poklopem. Tento typ koše se používá nejčastěji pro rostlinné zbytky, které pak odkládáme na kompost. Použít ho však můžeme i na běžný směsný odpad.

Koš s jednou nádobou

Odpadkové koše dělíme také podle počtu nádob. Pro směsný odpad stačí koš s jednou nádobou, jestliže odpad třídíme, pořídíme si takzvaný sorter. Koše s jednou nádobou bývají nejčastěji samostatně stojící a mívají kruhový, případně obdélníkový tvar. Používají se běžně na odpad, který nelze roztřídit. Dražší varianty těchto košů mají navíc vyjímatelnou plastovou nádobu, která napomáhá snazšímu udržování hygieny. Vestavěný koš s jednou nádobou je obvykle připevněn na dvířkách skříňky a otevírá se vždy při jejich otevření.

Vestavěný koš s více nádobami

Nejjednodušší varianta sorteru má pouze dvě oddělené nádoby. Mohou být řazeny vedle sebe nebo za sebou. Pro třídění odpadu však bývá praktičtější varianta se třemi či čtyřmi nádobami, tento typ koše bývá již výhradně vestavěný. U těchto modelů musíme mít na paměti především rozměry skříňky, do které se bude montovat. Tyto koše jsou nejčastěji umístěny na plnovýsuvném nebo samonosném mechanismu, který vyjíždí ze skříňky při vytažení dvířek směrem dopředu. Do rohových skříněk lze pořídit speciální otočné mechanismy na umístění jednotlivých nádob, případně přímo otočné koše, na nichž mohou být speciální úchyty na připevnění gumových rukavic, odpadních sáčků či mycích prostředků. Předností těchto košů je stabilita a pevnost provedení, komfortní otevírání a velikost. Jejich ceny jsou sice vyšší, ale za pohodlí při zacházení s odpadem vynaložené prostředky stojí.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com