Thajská kuchyně je vynikající a rozhodně do ní nepatří smažení červi nebo larvy v cukru. To by si měl ujasnit každý, kdo se chystá do Thajska cestovat. S těmi extravagantními potvorami je to tak, že opravdu najdete na ulicích stánky, kde se prodávají. Můžete to ochutnat a pak o tom doma dlouze a poutavě vyprávět. Vězte, že je to hlavně nejvíc turistická atrakce. Inu to je asi tak, jako by Thajci odjížděli z Prahy s pocitem, že všichni Češi chodí v ušankách s rudou hvězdou a doma si hrají se sériemi ruských bábušek. Ta skutečná thajská jídla jsou vynikající, zejména pokud se vykašlete na shánění smaženého hmyzu.

Rukama, nebo příborem?

Když se budete chtít na dovolené vyrovnat místnímu obyvatelstvu a užívat si jídla stejně jako oni, můžete začít trénovat práci s příborem už teď.

ČTĚTE TAKÉ:

Pokud jste si oddychli, že budete jíst příborem, tak ještě chvilku počkejte. Tady se používá vidlička a lžíce. Nůž patří výhradně do kuchyně. Vidlička se drží v levé ruce a lžíce v pravé. Tyto instrumenty se objevily v království Siam teprve na konci 19. století za Ramy V., osvíceného krále, který udělal pro rozvoj Thajska obrovskou práci. Ale zpět k příboru: vidličkou se přistrkují sousta na lžíci. Dávat vidličku do úst se tady považuje za neslušné. Správně vychovaní Thajci si s tímto vybavením vystačí na úplně všechno. Dokážou vidličkou a lžící i vyloupat krevetu, vykostit rybu, zamotat si do listu pepřovníku sedm ingrediencí a jednohubku cestou k ústům nevysypat…. Pokud budete opravdu potřebovat hůlky pro ten pocit, „že jste v Asii“, neodepřou vám je, jsou velmi zdvořilí. Žádejte je ale jen na nudlovou polévku.

Mističky, kam se podíváš

Thajské jídlo neprobíhá „sériově – chod za chodem“ jako u nás – v Evropě. My jsme zvyklí na předkrm nebo polévku, hlavní jídlo a moučník. V Thajsku je to podobné jenom přibližné. V restauracích se nosí na stůl napřed rýže a polévka a pak přicházejí sady mističek s nejrůznějšími jídly – smažené ryby, maso, zelenina, jiná zelenina, jiné maso, mořské plody, dušené ryby a tak podobně. Dezertem bývá kousek ovoce. Thajská kuchyně je výborná, protože díky tropickému klimatu je tady více druhů ovoce i zeleniny, koření jsou výraznější, oříšky křupavější… a buddhismus je tolerantní i kulinárně. Thajci sami hodně jedí na ulici. Pouliční jídla jsou výborná díky své originalitě. Co jídlo, to unikát, žádný přísný recept vlastně neexistuje. A thajští pouliční kuchaři a kuchařky kráčejí vstříc globalizaci v hygienických gumových rukavicích. Na čistotu a hygienu jídla se tu dbá.

Foto: Thinkstockphotos.com, archiv autorky