Věnec je základ

Ano, bez adventního věnce není jídelní stůl kompletní. Záleží na vašem vkusu a také na designu vaší kuchyně, v jakých barvách ten letošní bude. Kdo chce ale ctít trendy, měl by volit béžové a hnědé odstíny v kombinaci se zlatou.

Druhým doplňkem pak může být věnec na dveře, který můžete umístit jak na venkovní, tak interiérové dveře. Na vás je také rozhodnutí, zda si věnec vyrobíte sami, či dáte přednost kupovanému.

Pokud je pro vaši kuchyň či jídelnu věnec příliš masivní, a to i přesto, že se dá pořídit v různých velikostech, můžete ho nahradit pěkným vánočním svícnem. Nebo můžeme mít v kuchyni svícen a v jídelně stejně laděný věnec.

ČTĚTE TAKÉ:

Šišky, nebo koule?

Ne každý vidí rád svou kuchyni v obležení sobích spřežení se Santa Clausem, vánočních hvězdic, sněhuláků, medvídků v čepičkách a dalších výrazných dekorativních předmětů.

Pokud preferujete spíše symbolickou dekoraci, případně je vám blízké spíše minimalistické pojetí interiéru, pak můžete zahalit svůj adventní stůl do prostírání s decentním motivem hvězdiček a sněhových vloček. Mísu exotického ovoce můžete nahradit košíkem borových šišek. Anebo že byste použili mísu na vysoké noze a naplnili ji po okraj jedno či dvoubarevnými vánočními koulemi?

Náš tip: Stříbrné vánoční ozdoby jsou velmi elegantní. Když do nich namícháte pár zlatých, dekoraci příjemně zpestříte.

Přivítejte Mikuláše

Velmi stylovým adventním symbolem jsou mikulášské punčochy. Látkové punčochy zdobené barevným dekorovaným okrajem a naplněné až po okraj zelenými ratolestmi (které získáte např. při zkracování vašeho živého plotu) jsou neobyčejně vkusné.

Ani v tomto případě se však fantazii meze nekladou. Když punčochy naplníte směsí jedlových větévek (smrkové opadávají), oranžových lampionků mochyně, šípkových větévek s červenými plody a stvoly sušené levandule (vřele doporučujeme přidat zejména v případě kuchyně pojaté v provensálském stylu), každý bude vaše dílo obdivovat.

Od peříček po sněženky

Decentní ozdoba vyrobená ze směsi sušených růží a bílých peříček je sice poněkud neobvyklá, ale to jí rozhodně neubírá na kráse. Díky svému neutrálnímu vzhledu může zdobit váš stůl nejen na Vánoce, ale po celou zimu.

Když z ní vyjmete stříbrnou hvězdu, můžete ji uklidit na půdu, až rozkvetou první sněženky. Její krása nejlépe vynikne na pozadí bílého ubrusu. S barevným by vytvářela rušivý kontrast. I když na jemně růžovém či bledě modrém by jí to mohlo také slušet, nemyslíte?

Titulní foto: Thinkstockphotos.com