Výběr je obrovský

Mezi kořenky řadíme dva druhy nádob na uchování koření a bylinek – a to sice klasické malé dózičky a s víčkem určené k dochucení pokrmu při vaření a potom také sady určené pro dochucení přímo na stole. V obou kategoriích je již dnes výběr obrovský, v různých velikostech, tvarech a materiálech.

Čerstvě natrhané bylinky

Pokud máte možnost natrhat si čerstvé bylinky a máte je určené pro přímou spotřebu, můžete je skladovat v ledničce, v zimním studeném období také ve spíži, ve sklepě nebo na půdě. Pro delší uchování některých druhů bylinek lze využít i zamrazení.

ČTĚTE TAKÉ:

Výborně se hodí znovuuzavíratelné plastové pytlíky nebo pytlíky klasické s použitím speciálního plastového uzávěru. Použít lze i poněkud méně skladné nádoby plastové.

Pokud bylinky uchováváte čerstvé, nechte raději nádobu trochu pootevřenou, aby se bylinky nezapařily. Tescoma přišla v letošním roce s další novinkou – plastovou dózou pro uchování bylinek Sense, která se hodí i do myčky. Na stole vypadá efektně a díky speciálnímu systému zavlažování za minimálního přístupu vzduchu umožňuje uchovat bylinky se zelenou natí dlouho čerstvé a použitelné.

Dochucovadla na stole

Tyto nádobky by rozhodně neměly sloužit k dlouhodobému uchování koření a bylinek už jen z toho důvodu, že k nim většinou má přístup vzduch. Na stole by rozhodně neměly chybět sůl a pepř, čím dál častěji se vyskytuje také ocet a olivový olej.

Pro některé druhy koření (pepř, mořská sůl) se hodí speciální mlýnky různých velikostí. U dochucovacích dóz tolik nezáleží na materiálu, protože v něm suroviny pobudou jen chvíli.

Výhodné je sklo, protože je do něj vidět, koření je ale vystaveno působení slunečního světla. Dřevo je také vhodný a navíc lehký materiál. Naše babičky většinou používaly prověřenou keramiku, která udržuje ideální fyzikální vlastnosti. Do moderních kuchyní se čím dál častěji kupují sady nerezové, které jsou pěkné a vydrží.

Jaký materiál je nejlepší?

Pro dlouhodobé skladování bylinek a koření se příliš často nepoužívá plast. Ten je sice lehký a dobře uzavíratelný, pohlcuje ale vůni bylinek a koření, které potom rychleji vyčpí.

Velice efektně vypadají poličky plné skleněných kořenek, sklo ale pro delší skladování také není vhodné, neboť umožňuje přístup světla. Lze jej ale využít na koření, které rychle spotřebujeme a chceme na něj vidět (jako je pepř nebo sůl), nebo v tmavých spižírnách. Čím dál oblíbenější jsou kořenky nerezové. Ty sice zamezují přístupu vzduchu a světla, někteří odborníci ale tvrdí, že kov není úplně vhodný pro uchovávání bylin a koření.

Vítězí tak staré dobré porcelánové kořenky, které se sice nehodí do každé kuchyně, ale jsou pro dlouhodobé skladování nejvhodnější. Jedinou nevýhodou zůstává jejich křehkost.

Poličky pro kořenky

Také poliček pro kořenky je dnes již na trhu velké množství, a to jak upevnitelných na zeď, tak k položení například na kuchyňskou linku. Novinkou na trhu jsou magnetické poličky a stojany na kořenky. Výhodou je, že v nich kořenky dobře drží a do moderních kuchyní se hodí.

Praktické jsou také otočné stojany, které mohou mít více pater. Dříve nejoblíbenější dřevěné poličky postupně nahrazují méně prostorově náročné poličky a stojany kovové (nejčastěji nerezové).

Titulní foto: Thinkstockphotos.com