Příprava surovin a vaření

  • Aby se vám brambory nerozvařily, přidejte do vody trochu tuku, třeba kousek másla. Brambory zůstanou pěkně pevné.
  • Brambory budou pěkně opečené a křupavé, když je nakrájené na tenké plátky hodíte na hodně rozpálený tuk v pánvi, poprášíte moukou, obrátíte a znovu poprášíte.
  • Sporák nebude poprskaný rozpáleným olejem a tukem při smažení, když jej v pánvi lehce osolíte.
  • Do příliš přepepřeného jídla vhoďte dvě jablka nakrájená na kostky, ostrost pokrmu se zmírní.
  • Omáčka a šťáva z masa dostane skvělou chuť, když na pánvi necháte zezlátnout trochu cukru a zalijete jej kapkou jablečného džusu. Rozmícháte, aby se cukr řádně rozpustil, a přidáte k vypečené šťávě z masa nebo do omáčky.
  • Při pečení lze těsto na moučník či cukroví vylepšit marcipánem. Ideálně jej do těsta vmísíte, pokud ho nastrouháte. Tak v něm bude rovnoměrně rozmělněn.
  • Mleté ořechy před přidáním do těsta lehce orestujte na pánvi, ořechové aroma bude intenzivnější.
  • Přidáte-li do kynutého těsta špetku strouhaného zázvoru, provoní jej, těsto bude nadýchanější a lehce stravitelné (skvělé pro žlučníkáře).

Jak na škůdce?

  • Mouka nebude lákat moly, když do ní dáte kousek bobkového listu.
  • Na mravence zase platí voňavý hřebíček. Dejte jich na víčko sklenice tak cca 10 kousků, umístěte je do rohů, na parapet nebo do špajzu. Určitě se vaší kuchyni mravenci vyhnou.
  • Rybenky zase mají averzi na levanduli a citrus. Postačí relaxační olejíček s jednou z těchto vůní, který používáte do koupele nebo aromalampy. Nakapejte jen pár kapek na místa, kde se rybenky vyskytují, nebo do rohů místností, a máte klid.
  • Na vinné mušky platí jen past v podobě nahnilého ovoce (na druhu nezáleží) umístěného do misky, kterou přikryjete listem papíru, ovážete ho a uděláte do něj dírky nůžkami. Mušky přiláká ovoce, vlezou pod papír, ale cestu zpět již nenajdou.
  • Pokud vás obtěžují vosy, postavte květináč nebo vázičku se snítkami čerstvé bazalky na stůl a vosy udržíte v uctivé vzdálenosti.

Čistíme skvrny

  • Když si vaše drahá polovička polije tričko či košili pivem, postačí trochu pálenky (slivovice, meruňkovice) zředit vodou na 1:1, skvrnu potřít a pak oděv normálně vyprat.
  • U trika počmáraného fixem postižená místa nastříkejte lakem na vlasy, nechejte 15 minut působit a pak normálně vyperte.
  • Oproti tomu zelenou trávu z oděvu odstraníte čerstvou citrónovou šťávou nebo octem. Hadříkem namočeným v octě nebo v citrónové šťávě potírejte skvrny. Opatrně s barevným prádlem, aby se místa nevybělila, s tím bílým je to jednodušší. Pak vyperte.
  • Jestliže se vám na žehličku „přilepí“ tkanina, příškvarky odstraníte sprejem na čištění trouby. Nastříkat, nechat působit a setřít. Rovněž pomůže sůl nebo zubní pasta, když je nanesete na žehličku (sůl zvlhčenou) a vytřete.
  • Skvrny od mrkve vytřete dětským olejíčkem, dočistěte benzínem a přeperte.
  • Na špenát zase platí rozkrojená brambora. Skvrnu jí potírejte tak dlouho, až zmizí.
  • Všichni známe trápení se špinavými límečky košilí. Postačí předeprat límeček v saponátu na nádobí, ten mastnotu rozpustí. Pak jen celou košili vyperte.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com