Tradičním nápojem na přípitek o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive ve většině případů spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Šampaňským se totiž správně označuje pouze šumivé víno vypěstované ve francouzské oblasti Champagne–Ardenne, která leží asi 150 km severovýchodně od Paříže.

Bublinky ve víně vznikají druhotným kvašením po přidání kvasinek a třtinového cukru. Mezi šampaňskými se rozlišují ročníková a neročníková vína. Ročníková vznikají smísením vína z jedné či více odrůd z jedné či více vinic, ovšem ze stejného roku, zatímco neročníková vína mohou být smíchána z různých ročníků. Neročníkové šampaňské může obsahovat příměsi staré až deset let, a proto není určeno k archivaci.

Šampaňské, nebo sekt

V našich obchodech se dá častěji než se šampaňským setkat se šumivým vínem nebo sektem, tedy vínem obohaceným o bublinky, ale pocházejícím z jakékoli jiné oblasti, než je francouzská Champagne–Ardenne. Sekt se jiným pojmem označuje jako jakostní šumivé víno a od prostého šumivého vína se liší především přesně stanoveným vyšším přetlakem v láhvi. Podle obsahu cukru se šumivá vína rozdělují do sedmi kategorií, od „doux“ (sladké) přes „demi-sec“ (polosuché) a „sec“ (suché) po „brut nature“, tedy víno s méně než 4 gramy zbytkového cukru na litr. Bílé a růžové sekty by při podávání měly být vychlazeny na 5-7 °C, červené sekty o něco víc, zhruba na 8-10 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Při servírování na stůl je třeba láhev uložit do nádoby, která se předem celá nebo jen její příslušná vložka vychladí v chladničce. Kdo doma nemá speciální nádobu na chlazení vína, lehce si vypomůže hlubší mísou, v níž láhev zasype zhruba do třetiny výšky kostkami ledu. Na novoroční přípitek se hodí i nejznámější koktejl ze šumivého vína Kir Royal, obvykle podávaný jako welcome drink či aperitiv. Na dno sklenice se nalije Crème de cassis, francouzský likér z černého rybízu, a dolije se pravým šampaňským v poměru 1:9. Použít se dá ovšem i šumivé víno a likér z broskví, malin či višní. Kir tak sice pozbyde přízvisko královský, ale chutnat bude také.

Flétna, nebo miska

Ačkoli ve vybavení mnohých rodin přetrvávají široce otevřené a poměrně mělké sklenice na vysoké nožce, dnešní kulinární trendy jednoznačně upřednostňují pro šumivé víno a šampaňské dlouhé a štíhlé sklenice typu flétna, jejichž tvar podporuje delší perlení vína. Odborníci na víno navíc volí tenkostěnné čiré sklo bez bohatého dekoru, aby co nejlépe vynikla barva vína a pohyb bublinek. Kdo se chystá slavit příchod nového roku venku, měl by si připravit dopředu starší skleničky, jejichž případná ztráta nebude bolet. Možné je také zakoupit čiré plastové pohárky odpovídající tvaru vinné sklenky na příslušný druh vína. Obyčejný kelímek nebo usrkávání z oslintaného hrdla láhve totiž očekávanému nočnímu okamžiku slavnostní auru nepřidá.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com