Novoroční přípitek


Autor: Thinkstockphotos.com
Starý rok se pomalu loučí, nový klepe na dveře a na mnoho z nás padá nostalgie, že něco končí a jiné začíná. Aby se ony začátky staly předzvěstí něčeho dobrého, rádi o silvestrovské půlnoci pozvedneme sklenku a připijeme si s rodinou nebo přáteli na zdraví a štěstí. Copak si ale přitom nalijeme do sklenice? A do jaké?
Autor: Thinkstockphotos.com
Šampaňské, nebo sekt
V našich obchodech se dá častěji než se šampaňským setkat se šumivým vínem nebo sektem, tedy vínem obohaceným o bublinky, ale pocházejícím z jakékoli jiné oblasti, než je francouzská Champagne-Ardenne.
ČTĚTE TAKÉ:
- Jak zachovat v jídle vitaminy?
- Jak správně připravit jíšku
- Novinky ve spotřebičích: zima bez ledu a horko bez tepla
Sekt se jiným pojmem označuje jako jakostní šumivé víno a od prostého šumivého vína se liší především přesně stanoveným vyšším přetlakem v láhvi. Podle obsahu cukru se šumivá vína rozdělují do sedmi kategorií od „doux“ (sladké) přes „demi-sec“ (polosuché) a „sec“ (suché) po „brut nature“, tedy víno s méně než 4 gramy zbytkového cukru na litr. Bílé a růžové sekty by při podávání měly být vychlazeny na 5-7 °C, červené sekty o něco víc, zhruba na 8-10 °C. Při servírování na stůl je třeba láhev uložit do nádoby, která se předem celá nebo jen její příslušná vložka vychladí v chladničce.
Autor: Thinkstockphotos.com
Flétna, nebo miska
Ačkoli ve vybavení mnohých rodin přetrvávají široce otevřené a poměrně mělké sklenice na vysoké nožce, dnešní kulinární trendy jednoznačně upřednostňují pro šumivé víno a šampaňské dlouhé a štíhlé sklenice typu flétna, jejichž tvar podporuje delší perlení vína. Odborníci na víno navíc volí tenkostěnné čiré sklo bez bohatého dekoru, aby co nejlépe vynikla barva vína a pohyb bublinek. Kdo se chystá slavit příchod nového roku venku, měl by si připravit dopředu starší skleničky, jejichž případná ztráta nebude bolet. Možno je také zakoupit čiré plastové pohárky odpovídající tvaru vinné sklenky na příslušný druh vína. Obyčejný kelímek nebo usrkávání z oslintaného hrdla láhve totiž očekávanému nočnímu okamžiku slavnostní auru nepřidá.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...