Limonády versus voda

Ono se to lehce řekne, ale hůř udělá. Napumpovat do dítěte dva litry tekutin denně je někdy téměř nadlidský úkol. Tedy pokud svého „sviště“ nechcete dopovat limonádami, přeslazenými džusy či instantními drinky. Jenže co s tím? Doporučení výživových terapeutů, že dětem nejvíce svědčí stolní voda či minerálka, je sice hezké, ale těžko se dodrží v praxi.

Lahodné drinky z přírody

Jak tedy dítko nalákat na to, aby rádo a častěji pilo? Jistým kompromisem mezi zdravou vodou a sladkými limonádami jsou stoprocentní ovocné džusy bez konzervantů (například od značky Alnatura z prodejny DM), které jsou sice dražší, nicméně navnadí chuťové pohárky náročného malého strávníka. Daleko levnější variantou jsou však čaje. Příroda ve své vynalézavosti vykouzlila byliny a plodiny, ze kterých se dá udělat lahodný, a přitom zdravý čaj – jedná se především o listy maliníku, jahodníku, černého rybízu nebo šípku. Můžeme ale využít i ovocné slupky či sušené ovoce. Do čajových směsí můžete rovněž zakomponovat zdravé bylinky, například heřmánek, mátu, meduňku nebo květ černého bezu. Pozor: Bylinky byste měli střídat!

ČTĚTE TAKÉ:

Domácí jablíčkový čaj

Na spoustu výborných čajů vám poslouží i obyčejné suroviny, které najdete doma. Vyzkoušet můžete například čaj z jablečných slupek. Jak na to: Slupky z jednoho jablíčka usušte v troubě při teplotě 40 stupňů Celsia tak, aby se z nich staly křížaly. Ty pak dle potřeby používejte k tvorbě čaje. Stačí, když slupky vložíte do studené vody a zhruba dvě minuty povaříte. Pak rendlík s vodou odstavte a nechte zhruba 10 minut odpočívat. Hotový čaj můžete podávat teplý i studený. Bonus: Nápoj obsahuje pektiny, které snižují cholesterol.

Barevná zeleninová bomba

Dalším tipem na dětský drink jsou zeleninové koktejly. Ty jsou pro děti hezky barevné a zároveň velmi zdravé. Vyzkoušet můžete třeba tento rajčatový mix: 6 rajčat, šťávu z poloviny citronu, čtvrt litru vody, 2 lžíce cukru a špetku sekaných listů řebříčku vložíte do mixéru a rozmixujete. Nápoj dochuťte solí, proceďte přes sítko a ozdobte petrželovou natí.

Hutné zimní nápoje

Pro zimní sezonu jsou dobré i hutnější sladké nápoje z přírodních zdrojů, kde hrají prim suroviny jako mléko, oříšky, med, různá semínka, čerstvé či kompotované ovoce.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com