Mrkev – řecká specialita

Původně se tato dvouletka pěstovala v Řecku, pak se rozšířila do dalších jihoevropských zemí. U nás zakotvila až v 18. století. Dnes je považována za domácí surovinu, kterou lze vypěstovat na zahrádce nebo bez problémů sehnat u zelinářů. Mrkev je zdrojem hned několika vitaminů, nejvíce však obsahuje karoteny, vitamin A, B, C, E, a K. Ale to není všechno. Tato zelenina je bohatá i na spoustu minerálů a stopových prvků, obzvláště selen, který má velký vliv na imunitní systém. A ta nasládlá chuť? Tu způsobují lehce stravitelné cukry, takže je zdravá a chutná i pro děti.

ČTĚTE TAKÉ:

Lék na různé neduhy

Není proto divu, že mrkev pomáhá i jako lék. Staří Řekové ji používali při zažívacích obtížích – tento zvyk, jak je známo, přetrval dodnes. Málokdo však ví, že mrkev má velmi pozitivní vliv na imunitu, zvyšuje odolnost organizmu vůči různým infekcím a zlepšuje zrak (prý dokonce léčí šeroslepost). Syrová strouhaná mrkev je výborná jako obklad na rány, které zaceluje.

„Červený kořen“ při různých obtížích

Děti mají mrkev rády, protože je sladká a barevná. V zimních měsících, kdy řádí spousta chřipek, se může hodit například mrkvová šťáva. Vyrobit mrkvovou šťávu není těžké – stačí, když mrkev vložíte do odšťavňovače. Kalíšek takového nápoje vašeho „drobečka“ osvěží, posílí, ale i potěší. Mrkvová šťáva je ideálním lékem i při bolestech bříška u kojenců starších pěti měsíců – doporučuje se dávat v polévce až 40 g mrkve denně. Použít ji můžete i jako lék při rýmě či kašli. Na tyto neduhy pomáhá třeba tento salát: Dvě mrkve očistěte a nastrouhejte na jemno. Jednu z nich osmahněte v trošce olivového oleje dozlatova a nechte vychladnout. Pak ji smíchejte s druhou, syrovou nastrouhanou mrkví. Hotový salát dochuťte citronovou šťávou. Pokud chcete, můžete přidat i jablko.

Univerzální surovina

Mrkev je pro rodinu ideální surovinou, protože se hodí téměř ke všemu a dá se upravovat na slano i na sladko. Z mrkve se připravují různé polévky, pomazánky, přílohy, masité či vegetariánské speciality nebo vynikající koláče. Pokud chcete, můžete do vaření zapojit i děti, které mohou z mrkve vykrajovat i různé ozdůbky na obložené chleby.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com