Pokud se zase budete snažit zhubnout, vyzkoušejte letos něco nového. Máte-li za sebou několik, nebo třeba i mnoho, diet a žádná nepomohla, je na čase zamyslet se nad tím, jestli by nebylo dobré zkusit jinou metodu. Novinka, kulinární koučink, jde na hubnutí úplně z jiné strany. Zjednodušeně řečeno se zabývá otázkou „jak jíte?“. Ruku na srdce, tomu většina lidí věnuje daleko méně pozornosti než například studování etiket.

ČTĚTE TAKÉ:

Zbavte se zlozvyků

Každý máme nějaké zlozvyky u jídla. Kvůli nim často nemůžeme zhubnout nebo dokonce pořád tloustneme. Jíme u televize, u počítače, při řízení auta, při čtení novin, při psaní smsek… Takové špatné návyky je třeba u každého najít. To samo o sobě je velký krok, i když to tak nevypadá. Každý lékař ví, že správná diagnóza je polovina úspěchu. Pokud si svoje zlozvyky přiznáte, už to je dobrý start k tomu, abyste je začali vytlačovat pryč a nakonec se jich definitivně zbavili. To je první krok kulinárního koučinku. Nic se nezmění za pár dnů, je třeba trpělivosti. Představte si, kolik let jste pracovali na tom, abyste takový zlozvyk zadřeli pevně za kůži. Skoncovat s ním dá trochu práce.

Zamilujte si jídlo

Součástí nejrůznějších diet bývá i pocit viny za snědení nějakého jídla. Toho se týká další část kulinárního koučinku. Když se vám podaří uvědomit si možné budoucí výčitky včas, nejspíš si dáte příště větší pozor, abyste snědli jídla méně, a lépe si ho přitom vychutnali. O tom v kulinárním koučinku hodně běží – věnovat jídlu pozornost, vychutnávat si je a mít je rád. U většiny lidí to funguje tak, že se jim porce jídla zvolna zmenší samy od sebe.

Vždy originální řešení

Kulinární koučink má individuální přístup ke každému, protože každý má svůj jedinečný vztah k jídlu. Na každého funguje něco jiného nebo na dva lidi funguje tentýž trik pokaždé jinak. Hlavně každý se musí rozhodnout sám, že chce se sebou něco dělat. Je to stejné, jako když jste se na Nový rok rozhodli, že budete chodit do posilovny, nebudete se hádat s tchyní nebo vám přestane vadit, že kolega v práci nedoplňuje papíry do kopírky... Budete chtít pro sebe udělat něco nového.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com