Umíte používat chladničku?


Autor: Thinkstockphotos.com
Každý spotřebič má své nároky na používání i údržbu. A teď ruku na srdce! Umíte správně používat chladničku? Stojí tam, kde má?
Autor: Thinkstockphotos.com
Správná velikost
Za prvé – neběží u nás zbytečně velká chladnička? A není většinou prázdná? Máme opravdu pořád co chladit, nebo chladíme poloprázdné poličky a šuplíky? V jednočlenné domácnosti či tam, kde se opravdu skoro nevaří nebo se nenakupuje do zásoby, je většinou zcela vyhovující chladnička o objemu maximálně 120 litrů; ve větších rodinách se počítá přibližně 60 litrů na osobu. Tam, kde se ale pravidelně dělají velké nákupy do zásoby, není na škodu přidat a počítat s prostorem 100 – 120 litrů na osobu.
ČTĚTE TAKÉ:
- Malý průvodce vínem: Ke kterým jídlům se hodí?
- Škodlivé nádobí: Co je pravda a co mýtus?
- Jak správně připravit brokolici
Zajímavá a varovná čísla
Námraza vyšší než 3 mm nám zvýší spotřebu elektřiny klidně o celých 75 %! Pokud jsme tedy líní odmrazovat, vyhazujeme opravdu hodně peněz oknem. V tom případě bychom rozhodně měli mít spotřebič s funkcí samoodmrazování. Moderní, nové spotřebiče jsou navíc celkově úspornější, zatímco muzeální kousky jsou žrouty energie, a tedy i našich financí. Často také zbytečně otáčíme knoflíkem a snižujeme teplotu. Neměli bychom to ale dělat odhadem. Rozhodně mějte v chladničce teploměr – nebudete pak teplotu odhadovat, což je nepřesné, a rozhodně přitom interiér chladničky přechlazujete. Pro běžný provoz postačí teplota +5 °C. Pokud ji ale snížíme o pouhé dva stupně, tedy na +3 °C, rázem stoupne spotřeba o celých 15 %!
Kam s ní
Autor: Thinkstockphotos.com
Vše musí dokonale těsnit
Těsnění kolem dveří chladničky musí být čisté, neporušené a musí nutně dokonale přiléhat po celém obvodu dveří. Čas od času je omyjeme teplou mýdlovou vodou, potom přetřeme studenou čistou vodou.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...