Hlíva ústřičná, strážce naší imunity


Autor: Thinkstockphotos.com
Hlíva ústřičná byla donedávna považována pouze za gurmánskou lahůdku, ale podle nejnovějších výzkumů ji můžeme zařadit mezi poklady přírody. O jejích léčivých účincích si povíme v dnešním článku.
Autor: Thinkstockphotos.com
Jak hlíva vypadá?
Tato houba má masitý, šklebovitě sklenutý klobouk, který je u mladých plodnic na okraji podvinutý. Její povrch je hladký, šedý, modrošedý, někdy až nahnědlý. Lupeny jsou bělavé, později šedé či nažloutlé. Dužina má bílou barvu a je neměnná, třeň pak hladká, výstředně umístěná a bělavá. Hlíva ústřičná má opravdu delikátní chuť i příjemnou vůni.
ČTĚTE TAKÉ:
Léčivé účinky
Hlíva ústřičná obsahuje unikátní kombinaci organismu prospěšných látek, především proteinů, aminokyselin, sterolů, mastných kyselin, vitaminů skupiny B a také C, K, D a řadu stopových prvků, jako jsou například zinek, železo, selen, fosfor, měď, jód a chrom. Tato dřevokazná houba obsahuje též vlákninu, která podporuje odchod toxických látek z těla.
Autor: Thinkstockphotos.com
Beta-glukan má také klíčovou roli při léčbě zhoubných nádorů, spouští celou řadu autoimunitních procesů, podporuje detoxikaci těla, při chemoterapii a ozařování účinně chrání zdravé buňky, zlepšuje vstřebávání vitaminů do organismu a usnadňuje následnou rekonvalescenci. Zdraví prospěšné látky jsou koncentrovány především v třeni, ale je vhodné konzumovat celou plodnici.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...