Tato zelenina má vysoký obsah vitaminu C, dále je bohatá na thiamin, niacin, riboflavin, pyridoxin a kyselinu pantotenovou. Z vitaminů rozpustných v tucích obsahuje beta-karoten a vitamin E. Z minerálů a stopových prvků především hořčík, draslík, fosfor, chrom, kobalt, mangan, molybden, nikl, selen, síru, sodík, vápník, železo a zinek. Cibule je také dobrým zdrojem flavonoidů a obsahuje cholin.

Cibule má antibiotické působení, zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku a střevech. Dále i sekreci žluče a tvorbu pankreatických hormonů. Střeva také účinně dezinfikuje. Výborně odhleňuje a stimuluje nervový systém. Také blahodárně působí na srdečně-cévní systém. Konzumace cibule zvyšuje chuť k jídlu, upravuje metabolismus a snižuje obsah cukru v krvi i hladinu cholesterolu.

ČTĚTE TAKÉ:

Cibule likviduje choroboplodné zárodky

Když jsou buňky cibule nějakým způsobem poškozeny (například při řezání), okamžitě se uvolní enzym alliináza a proběhne chemická reakce, při níž vznikají sirné sloučeniny zvané thiosulfináty. Tyto látky mají velmi silné antibakteriální vlastnosti. Cibulový roztok účinně likviduje bakterie typu Salmonella typhimurium (příčina salmonelózy) a Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok). Sloučenina ajoen z této zeleniny působí proti plísni Aspergillus niger a kvasinkám Candida albicans.

Cibule zatočí s nachlazením a chřipkou

Při prochladnutí, únavě, bolestech kloubů a zvedající se teplotě si můžeme ulehčit touto osvědčenou recepturou. Tento přípravek je poněkud chuťově nepříjemný, o to je však účinnější.

Potřebujeme: 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 dl mléka nebo kefíru

Postup: Oba druhy zeleniny rozmixujeme v mléce. Nápoj po douškách vypijeme. Tento postup provádíme 2x denně po dobu 4 dnů. Úspěch zaručen!

Cibule a kašel

Cibulový sirup

Potřebujeme: 1 velkou cibuli, 1/8 litru vody, 150 g hroznového cukru

Postup: Cibuli rozmixujeme ve vodě a vylisovanou šťávu smícháme s cukrem. Po dobu 5 dnů užíváme 3x denně 1 lžíci tohoto sirupu.

Cibulovo-medový sirup

Potřebujeme: šťávu z 1 velké cibule, 1 lžičku tekutého medu

Postup: Obě ingredience smícháme dohromady. Přípravek užíváme 3x denně 1 lžičku po dobu 10 dní.

Cibule zklidňuje průjem

Nápoj z cibule a mrkve je osvědčeným prostředkem při průjmových obtížích.

Potřebujeme: 1 dl čerstvé cibulové šťávy, 2 dl čerstvé šťávy z mrkve

Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme po douškách během dne po dobu 3 dní.

Cibule je vhodná pro diabetiky

Tato zelenina místo škrobu obsahuje fructan a ten má nízký glykemický index a je svým složením podobný inulinu. Proto je cibule vhodná i pro diabetiky.

Cibule posiluje organismus

Lidoví léčitelé označují cibuli jako vynikající zdravotně preventivní prostředek a všestranný lék. Můžeme ji použít na výrobu posilujících prostředků.

Cibulové víno

Potřebujeme: 3 velké cibule, 1 litr kvalitního bílého vína

Postup: Cibuli najemno nasekáme, vložíme do sklenice se širokým hrdlem a zalijeme vínem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, víno nalijeme do tmavé lahve a skladujeme ho na chladném místě. Užíváme denně štamprli.

POZOR!

Nepoužívejte cibuli, která je rozkrojená déle než 24 hodin, po uplynutí této doby je totiž mírně toxická.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com